HK Ruokatalo päästää rasvanhajua Vantaalla

Vantaan Pakkalassa sijaitseva HK Ruokatalon tuotantolaitos päästää ympäristöönsä rasvanhajua. Ilmiö on monille tuttu, koska voimakkaasti kasvavalla alueella on paljon asukkaita, palveluja ja liiketoimintaa. Vantaan ympäristölautakunta käsittelee asiaa tiistaina 2.10.2013.

Kotimaa
Hk Ruokatalo
Vesa Marttinen / Yle Helsinki

HK:n Vantaan valmisruokatehtaalla tuotetaan muun muassa lihapyöryköitä ja jauhelihapihvejä. Ajoittain Pakkalassa liikkuvat ihmiset tuntevat nenissään lihavalmisteista syntyvät tuoksahduksen.

Haju on tuttu myös Vantaan ympäristöjohtaja Stefan Skogille.

- Sieltä tulee lihapiirakan hajua muistuttavia rasvatuoksuja. Tilanne kyllä vaihtelee tuulesta riippuen. Tämä ei ole välttämättä huonosti nenään sopiva haju, kuten jokin rikkiyhdiste, mutta se ärsyttää, kun rasvainen tuoksu tulee. Olemme tietysti yksilöitä, joitakin haju ärsyttää enemmän kuin toisia.

Aluehallintovirasto vaatii hajuhaitan hillitsemistä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto haluaa, että HK Ruokatalo vähentää hajupäästöjä Vantaalla. HK on laittanut oman vastineensa Vaasan hallinto-oikedelle.

Yle Uutiset on saanut tietoja HK:n kannasta sähköpostitse HKScanin hallinto- ja lakiasiainosaston johtajalta Juha Koskimaalta.

Koskimaan mukaan Vantaan tuotantolaitoksella on tehty muutoksia elo-syyskuun vaihteessa 2013. Tällöin kypsien jauhelihatuotteiden valmistuslinjastot on siirretty Vantaalta Mikkeliin. Tästä johtuen Vantaalla on aiempaa vähemmän hajupäästöjä, Koskimaa kertoo.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston kesäkuussa 2013 antaman päätöksen mukaan HK:n Vantaan yksikön ympäriastölupaa on muutettu siten, että hajukaasuja on käsiteltävä vähintään otsonointikäsittelyä vastaavalla menetelmällä.

HK on valittanut päätöksestä, vaikka yhtiön aikaisemman selvityksen mukaan otsonointi on tehokkain hajunpoistokeino. Laiteinvestoinnin kustannukset voivat vaihdella 10 000 ja 200 000 euron välillä.

HK tutkii hajupäästöt uudestaan

Yhtiö aikoo kuitenkin tehdä uudet hajumittaukset, koska tuotantolinjastoa on muutettu. Otsonaattoreiden hankinnasta ei siis ole tietoa.

Jos hajuhaitat eivät vähene, rasvantuoksu tuntuu tulevaisuudessa yhä useamman nenässä. Tuotantolaitoksen lähellä sijaistevalla Aviapoliksen alueella asuu noin viisituhatta asukasta ja seuraavan kymmenen vuoden aikana asukasmäärä kaksinkertaistuu.