Kotimaa24: Kunnissa sovitellaan perheasioita lainvastaisesti kirkon rahoilla

Monissa kunnissa erotilanteisiin tarkoitettu sovittelu sälytetään kirkon perheneuvonnalle, mutta lasku jätetään maksamatta.

Kotimaa

Monet kunnat jättävät lakisääteisen perheasioiden sovittelun kirkon kustannettavaksi, kertoo Kotimaa24-verkkolehti (siirryt toiseen palveluun). Lain mukaan kuntien pitää maksaa kirkolle, jos ne sälyttävät erotilanteisiin tarkoitetun sovittelun kirkon perheneuvonnalle. Maksut laiminlyödään muun muassa Kuopiossa.

Tarkkaa tietoa maksuja laiminlyövien kuntien määrästä ei ole, sillä valtakunnallista kartoitusta ei ole tehty.

Kirkon perheneuvottelukeskuksista 33:lla on aluehallintoviraston myöntämä lupa avioliittolain mukaiseen perheasioiden sovitteluun. Kuntalaisille sovittelu on ilmaista.

Kirkolle 45 minuutin mittainen sovittelukäynti maksaa paikkakunnasta riippuen 50 eurosta ylöspäin. Pienissä kunnissa se tarkoittaa muutamia tuhansia euroja vuodessa, suuremmissa kaupungeissa kymmeniä tuhansia.

"Kuopiossa pitää priorisoida"

Kuopiossa kunta ei ole osallistunut perheasioiden sovittelun kustannuksiin, Kuopion lastensuojelupäällikkö Marketta Kolari kertoo Yle Uutisille.

Kuopio on viime vuosina neuvotellut seurakuntayhtymän kanssa sovittelun maksamisesta, mutta yhteisesti sovittu summa on Kolarin mukaan pyyhkiytynyt pois talousarvion käsittelyvaiheessa.

Ensi vuoden talousarvioon on perheasiain sovitteluun merkitty 20 000 euroa.

- Mutta viime kädessä joudumme aina priorisoimaan tarpeita ja miettimään, mihin rahaa pystytään kohdentamaan, Kolari sanoo.