1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Meneekö vaitiolovelvollisuus liian pitkälle lastensuojelussa?

Ikävät lastensuojeluun liittyvät tapaukset ovat nostaneet esille huolen vaitolovelvollisuuden liian tiukasta noudattamisesta. Pitäisikö siihen tulla muutos?

Kotimaan uutiset
Tyhjä keinu leikkikentällä.
Yle

Vaitiolovelvollisuuden noudattaminen on arkipäivää lastensuojeluasioiden kanssa tekemisissä oleville tahoille, kuten eri järjestöille, viranomaisille ja kuntien sosiaalityöntekijöille. Joskus kuitenkin vaitiolovelvollisuus saattaa olla liian sitova, kun on kyse lasten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.

Tähän on herätty ministeriössäkin. Maaliskuussa Sisäministeriö asetti työryhmän selvittämään viranomaisten välistä tiedonvaihtoa perhe- ja lapsisurmissa. Työryhmä selvittää, mikä lainsäädännössä estää tai mikä mahdollistaa tiedonvaihdon ja miten sitä voisi parantaa.

Mitä sinä olet mieltä viranomaisten välisestä kommunikoinnista lastensuojelutapauksissa? Pitäisikö vaitiolovelvollisuutta koskevaa lakia rukata?

Pitäisikö eri tahot suorastaan velvoittaa tiedottamaan perheiden asioista silloin, kun lapsen terveyden tai hengen uskotaan olevan vaarassa?

Lue seuraavaksi