Suomalaisaktivisti sai syytteen merirosvouksesta

Kaikkiaan syytteet luetaan 30 Greenpeacen aktivistille, jotka Venäjä pidätti toissa viikolla. Syytteiden luku jatkuu torstaina. Jos syytteet menevät läpi, aktivisteja uhkaa jopa vuosien vankeustuomio.

Ulkomaat

Suomalaiselle Greenpeace-aktivistille Sini Saarelalle on luettu Venäjällä syyte merirosvouksesta. Myös kolmetoista muutakin aktivistia on saanut merirosvoussyytteen.

Murmanskilaisessa tuomioistuimessa aloitettiin keskiviikkona syytteiden lukeminen 30 ympäristöjärjestön aktivistille, jotka Venäjä pidätti toissa viikolla Petshoranmerellä.Syytteiden luku jatkuu torstaina.

Jos syytteet menevät läpi, aktivisteja uhkaa vuosien vankeustuomio. Greenpeacen asianajajat pitävät merirosvoussyytteitä perusteettomina ja aikovat valittaa niistä.

- Seuraavaksi jäädään odottamaan oikeudenkäyntiä ja kaikki käytössä olevan lakiapu annetaan, kertoo Greenpeacen tiedottaja Juha Aromaa Yle Uutisille.

Aromaan mukaan Venäjän rikoslain tuntevat juristit ja Greenpeacen omat juristit tekevät kaikkensa oikeusprosessin seuraavaan vaiheeseen.

Viime viikolla aktivistit määrättiin kahden kuukauden tutkintavankeuteen. Suomen konsuli Martti Ruokokoski kertoo saaneensa lupauksen siitä, ettei Saarelaa siirretä tutkintavankeuden aikana pois Murmanskista. Ruokokoski on saanut myös luvan käydä tapaamassa Saarelaa.

Greenpeacen aktivistit olivat Petshoranmerellä protestoimassa Venäjän öljynporausta vastaan.

Venäjän turvallisuusjoukot takavarikoivat Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen ja pidättivät aktivistit sen jälkeen, kun nämä olivat yrittäneet nousta öljynporauslautalle.

Aktivistit ovat 18:sta eri maasta.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset