Greenpeace: Syyte kovin hyökkäys sitten vuoden 1985

Greenpeace aikoo järjestää eri puolilla maailmaa tukimielenosoituksia Petshoranmerellä pidätetyille aktivisteille. Helsingissä mielenosoitus pidetään lauantaina 5. päivä lokakuuta.

Kotimaa
Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.
Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa.Yle

Greenpeacen mielestä aktivisti Sini Saarelan saama syyte merirosvoudesta on äärimmäinen ja käsittämätön.

- Koskaan aikaisemmin ei rauhanomaista mielenosoitusta ole edes yritetty pitää merirosvoutena, eikä se tietenkään sitä myöskään ole, Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa sanoo.

- Nämä aktivistit olivat osoittamassa mieltään arktista öljynporausta vastaan, joka voi uhata koko arktisen alueen ekosysteemiä. Näin absurdi syyte on varmasti kovin hyökkäys rauhanomaista mielenosoittamista vastaan, mitä Greenpeace on kokenut sitten vuoden 1985.

Aromaan mukaan Greenpeacella on käytössään Venäjän rikoslain tuntevia juristeja. Lisäksi Greenpeacen omat juristit tekevät kaikkensa tukeakseen vangittuja aktivisteja oikeusprosessin seuraavassa vaiheessa.

Greenpeace aikoo järjestää tukimielenosoituksia vangituille aktivisteille eri puolilla maailmaa. Helsingissä mielenosoitus järjestetään lauantaina 5. päivä lokakuuta.

- Kello 13 lähdemme Kiasmalta Venäjän lähetystölle. Muualla maailmassa tehdään vastaavalla tavalla ja pyydämme kansalaisten tukea sekä arktiksen suojelemiseksi että Sini Saarelan ja muiden aktivistien vapauttamiseksi.

Greenpeacen mielestä tässä tapauksessa on kyse poikkeuksellisesta, rauhanomaiseen mielenosoittamiseen kohdistuvasta hyökkäyksestä. Järjestön mukaan Sini Saarelalla ja muilla aktivisteilla on oikeus osoittaa mieltään vaarallista arktista öljynporausta vastaan.

- Aktivistit seisovat edelleen sanojensa takana. Merirosvoja he eivät ole, Aromaa sanoo.

Hänen mukaansa Saarelan perhe on huolissaan tyttärestään, mutta perhe ei halua kommentoida syytteitä tiedotusvälineille.