Helmipöllöjen syysvaellus poikkeuksellisen vilkas tänä syksynä

Lintuharrastajat ovat yksin Pohjanmaan rannikolla onnistuneet pyydystämään satoja lintuja rengastettavaksi alkusyksyn aikana. Vaasalaiset lintuharrastajat ovat tämän viikon pyytäneet ja rengastaneet helmipöllöjä Valassaarilla Merenkurkun keskellä.

Helmipöllö lähikuvassa.

Säkkipimeässä Valassaarten metsikössä soi helmipöllöuroksen huhuilu. Se on houkutinääni, joka pöllöjen rengastajan Pekka Peuran mukaan tuo paikalle ja verkkoihin vaellukselle lähteneitä helmipöllöjä.

Kutsu käy lupaavasti heti alkuillasta. Verkoissa on ensi käynnillä kaksi pöllöä. Vilskettä on ollut myös edellisinä öinä.

– Parina iltana tuli ensin vain viisi lintua yhteensä, mutta sitten tuli 28 helmaria yhtenä yönä. Se on varsin kova saalis, Pekka Peura kertoilee.

Helmipöllö on vaelluslintu, joka lähtee syys-lokakuun aikana etsimään uusia asuinsijoja. Tänä vuonna helmareiden pesintä Suomessa ja Pohjanmaalla sujui huonosti. Vaellukselle on vaasalaisen lintuharrastajan Pekka Peuran kertoman mukaan silti lähtenyt poikkeuksellisen paljon lintuja.

– Nyt näyttää siltä, että vaellus on aika lailla vilkas tänä vuonna. Tiedot muun muassa Kokkolan suunnalta kertovat, että jopa 26 vuoteen olisi paras vaellus menossa. Ja täälläkin, Valassaarilla keskellä merta, on hyvin vilkasta.

Silmälläpidettävä pikku pöllö

Helmipöllöjä pesii Suomessa 3 000–8 000 paria myyrävuodesta riippuen. Pikku pöllö painaa vain reilut 120 grammaa tai hieman enemmän. Lintu on uhanalaisarvioissa joutunut silmälläpidon alaiseksi, sillä kanta on heikentynyt.

Lajin yksi selviämiskeino onkin jokasyksyinen vaellus. Osa linnuista vaihtaa maisemaa parempien myyrämaiden toivossa. Tosin kukaan matkaanlähteneistä ei tiedä, mistä ruokaa löytyy. Vaelluksellaan helmipöllöt lentävät satoja kilometrejä, kertoo lintuja vuosikausia seurannut ja rengastanut  Pekka Peura.

- Täällä Valassaarilla rengastettuja pöllöjä on löytynyt Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Ja myös tänne on tullut muualla rengastettuja pöllöjä näiltä alueilta.