Näkökulma: Greenpeacen julkisuuspeli onnistui odotuksia paremmin

Venäjällä pidätettyjen aktivistien tilanteesta on saatu hyvin tietoa. Taustalla on Greenpeacen tarkkaan rakennettu tiedotusorganisaatio. Näin tapauksen medianhallintaa ruoti Risto Uimonen Ykkösaamun kolumnissaan tiistaina.

Kotimaa
Ylen vaaliasiantuntija Risto Uimonen.
Ylen vaaliasiantuntija Risto Uimonen.Yle

Ajankohtaisia asioita seuraavat suomalaiset tietävät tänään, kuka on Sini Saarela. Vielä kaksi viikkoa sitten tämä 31-vuotias sinisilmäinen blondi oli tuntematon suuruus oman elämänpiirinsä ulkopuolella. Nyt Saarelan nimi komeilee uutisissa, ja hän esiintyy tunteita kuohuttavissa kuvissa.

Eritoten uutiskuvat murmanskilaisessa oikeussalissa kaltereiden takana istuneesta Saarelasta hätkähdyttivät. Samanlaisessa häkissä oli nähty aiemmin Pussy Riotin kolme naista, jotka saivat kahden vuoden vankeustuomiot mielen osoittamisesta moskovalaisessa kirkossa.

Saarelaa uhkaa Venäjällä tuomio merirosvouksesta. Vaikka mahdollisen tuomion peruste muuttuisi muuksi, jo sekin raivostuttaa, että Saarela ja 29 muuta Greenpeacen aktivistia määrättiin kahdeksi kuukaudeksi tutkintavankeuteen. Aktivistit syyllistyivät ilmeisesti rikokseen yrittäessään nousta väkisin Gazpromin öljynporauslautalle, mutta aivan kuten presidentti Vladimir Putinkin totesi, kyse ei ollut merirosvouksesta. Aktivistit yrittivät vain estää Prisazlomnaja-lauttaa aloittamasta öljynporausta kaupallisiin tarkoituksiin arktisella merellä.

Greenpeacelaiset aikoivat kiivetä öljynporauslautalle ja nostaa sinne 500 kiloa painavan selviytymiskapselin, jonka sisään he olisivat linnoittautuneet. Saarela paljasti blogissaan 18. syyskuuta, että he aikoivat viettää kapselissa useita päiviä ja estää näin lauttaa aloittamasta koeporauksia. Yritys epäonnistui, kun Venäjän rannikkovartiosto esti kiipeämisen sekä valtasi kovin ottein aktivistien käyttämän Arctic Sunrise -laivan.

Saarela oli tietoinen riskeistä, sillä hän lähti Petšoranmerelle jo toistamiseen. Hän oli viime vuoden elokuussa mukana ryhmässä, joka osoitti, etteivät Gazpromin öljynporaussuunnitelmat täyttäneet arktisten olojen edellyttämiä turvallisuusnormeja. Yhtiö joutui sen takia lykkäämään porauksen aloittamista tähän syyskuuhun.

Aktivistien yritys oli huolellisesti suunniteltu julkisuusoperaatio. Greenpeace on niiden järjestämisessä taitava, ehkä kaikkein taitavin maailmassa. Greenpeacen tarkoitus on saada maailman huomio kiinnittymään kulloinkin valitsemaansa ympäristöongelmaan. Se ei onnistu ilman dramatiikkaa, jonka aikaansaamiseksi järjestö on valmis vaarantamaan jopa ihmishenkiä. Venäjän rannikkovartiosto ampui vesitykeillä köydessä lautan seinustalla roikkunutta Saarelaa ja pudotti hänet alas mereen kumppaninsa kanssa. Rannikkovartiosto ampui myös aseilla, ilmeisesti varoituslaukauksia.

Saimme tietää yksityiskohtaisesti ja nopeasti, mitä nousuyrityksessä tapahtui. Kuvien ja tietojen alkuperää selvittävä näkee, että lähes koko aineisto oli peräisin Greenpeacelta. Juuri niin Greenpeace toimii. Riittävää dramatiikkaa ei synny ilman kuohuttavia kuvia. Sanoman perillemeno vaatii autenttisen uutiskuvan välittämistä valtamedialle niin pian kuin mahdollista.

*Jos Greenpeacen iskut *yllättävät uutistoimitukset, niillä ole muuta mahdollisuutta kuin käyttää niitä kuvia ja sitä tietoa, jotka järjestö niille toimittaa. Greenpeace on uutisvälityksessä osapuoli, mutta sillä on etulyöntiasema, koska sen organisaatio pitää huolen tiedonvälityksestä. Tieto on yleensä tarkkaa ja täsmällistä, mutta sen näkökulma ja painotukset ovat aina Greenpeacen: hyvää tarkoittavat luonnonsuojelijat ottavat huimia riskejä taistellessaan suurta, pahaa vihollista vastaan.

Greenpeacesta on sanottu, ettei se ole todellisuudessa luonnonsuojeluorganisaatio, vaan tiedonvälityskoneisto, joka tarvitsee dramatiikkaa saadakseen lahjoittajat heltymään ja houkutellakseen uusia aktivisteja toimintaansa. Greenpeace ei ota rahaa yrityksiltä, viranomaisilta, valtioilta eikä valtioiden välisiltä järjestöiltä. Kalliit ja näyttävät julkisuusoperaatiot kävisivät mahdottomiksi ilman yksityisten ihmisten tukea ja ilman idealistisia aktivisteja. Järjestöllä on noin kolme miljoonaa lahjoittajaa. Greenpeace on toiminut nelisen vuosikymmentä tällä konseptilla ja onnistunut hyvin. Sitä todistaa myös operaatio Arktinen meri.

Operaatio onnistui herättämään huomiota odotettua paremmin Venäjän kovien otteiden takia. Ihmiset ovat tulleet tietoisiksi öljynporausten takia arktisen merialueen luontoon kohdistuvista vaaroista, mutta myös Greenpeacen toimintatavoista. Oikeudenkäynnissä saadaan lisää näyttöä siitä, että aktiviestien piti kaivaa verta omasta nenästään tullakseen huomatuiksi. Heidän oli tunkeuduttava lautalle herättääkseen huomiota.

Aktivistit tuskin olivat kuitenkaan varautuneet pitkään tutkintovankeuteen ja mahdollisiin vankeustuomioihin. Heidän oli määrä palata kotiin sankareina operaationsa jälkeen, mutta nyt Greenpeace joutuu jatkamaan taistelua eri puolilla maailmaa Saarelan ja muiden aktivistien vapauttamiseksi. Se, jos mikä, saa lahjoittajien sydämet heltymään, onhan Venäjän viranomaisten syyteharkintapuheita vaikea ymmärtää.

Voi kai sanoa, että Saarela tulee näin toteuttaneeksi Greenpeacen tarkoitusperiä viimeisen päälle.

Risto Uimonen
kirjoittaja toimittaja ja tietokirjailija