"Ankeuttajavirasto" iloittelee Twitterissä - Julkaisi nykyversion Marimekko-kohun valokuvasta

Toisin kuin luulisi, nyt otetussa kuvassa puut ovat pienempiä kuin alkuperäisessä 1960-luvun kuvassa.

Kotimaa
Rakennusviraston Twitter-kuva sekä Markus Lepon alkuperäinen valokuva "Esplanadi" vierekkäin vaaleanruskealla pohjalla.
Vasemmalla Rakennusviraston Twitterissä julkaisema mukaelma, oikealla Markus Lepon 1960-luvulla ottama kuva Esplanadilta.Rakennusvirasto ja Roni Lehti / Lehtikuva.

Ankeuttajavirastoksikin nimetty Helsingin Rakennusvirasto julkaisi tänään keskiviikkona Twitter-tililllään mukaelman viimeisimmän Marimekko-kohun myötä kuuluisaksi tulleesta helsinkiläismaisemasta.

Valokuvassa Rakennusviraston työntekijät tepastelevat Helsingin Fabianinkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa.

Asetelma on lähes identtinen Marimekon Hetkiä-kankaan inspiraationa toimineen Markus Lepon 1960-luvulla ottaman valokuvan kanssa.

Aikaa kuvien välillä on kulunut 47 vuotta. 1960-luvun kuvan uudelleen lavastaminen oli Rakennusviraston tiedottajan Lauri Hännisen mukaan päähänpisto.

- Rakennusvirasto profiloitui vuosi sitten mediassa "ankeuttajavirastoksi". Osaksi ihan ansiosta saimme nimen, se liittyi lupakäytäntöihin.

Twitterin kautta on mahdollista tuoda esiin omia näkökulmia, Hänninen selittää.

Toisin kuin luulisi, nyt otetussa kuvassa puut ovat pienempiä kuin alkuperäisessä 1960-luvun kuvassa. Alkuperäisen kuvan oton jälkeen sekä näkymän lehmukset että katukivet onkin vaihdettu.

Hännisen mukaan kohdan lehmukset on kaadettu joskus 1970-luvun alussa.

Virasto viestii Twitterissä aktiivisesti ja epävirallisesti, jopa hauskasti. Twitter-seuraajien huvittamisen lisäksi Rakennusviraston kuvatempauksella oli myös syvempi viesti: Joskus puita myös pitää kaataa.

- Kaupunkia ei tehdä vain nykyisille asukkaille, vaan myös tuleville. Uhrauksia pitää tehdä, että tulevilla asukkailla on yhtä hienoja puita kuin meillä, Hänninen sanoo.