1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italian parlamentissa kuohuu

Berlusconin puolue on jakautumassa kahtia ja Italian parlamentissa poliitikot ovat lähestulkoon aloittaneet käsirysyn.

Italiaa uhkaava hallituskriisi näyttää toteutuvan, kun maan entisen pääministerin Silvio Berlusconin Vapauden kansa –puolueen rivit ovat hajoamassa.

Berlusconi kehotti viikonloppuna Vapauden kansa -puolueensa ministereitä jättämään Enrico Lettan johtaman hallituksen.

Italian pääministerin Enrico Lettan hallituskoalition nauttimasta luottamuksesta äänestetään tänään keskiviikkona. Luottamusäänestys on reaktio Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin sunnuntaiselle päätökselle vetää puolueensa nykyiset ministerit pois hallituksesta.

– Italiassa parlamentissa pidetään tänään sekä ala- että ylähuoneessa luottamusäänestys. Ylähuoneen, eli senaatin äänestys on ratkaiseva, kertoo Roomassa oleva Ylen toimittaja Petri Burtsov.

– Alahuoneen äänestyksellä ei juurikaan ole merkitystä, sillä Lettan puolueella on siellä enemmistö.

Berlusconin puolue piti tänään puoluekokouksen, jossa se päätti äänestää Lettan hallitusta vastaan. Dramatiikkaa on lisännyt kuitenkin se, että pian puoluekokouksen jälkeen 23 parlamentin ylähuoneessa istuvaa senaattoria päätti äänestää luottamuslauseen puolesta.

– Tilanne on muutenkin äärimmäisen jännittävä. Senaatin istunnossa on tänään käyty kovia puheenvuoroja ja kymmenet kansanedustajat ovat nousseet kapinaan Berlusconia vastaan, mitä ei Italian historiassa ole tapahtunut 20 vuoteen, Burtsov kertoo.

Yle seuraa Italian parlamenttiäänestyksiä.