1. yle.fi
  2. Uutiset

70-vuotias Merikarhu oli mukana Normandian maihinnousussa

Legendaarista satamahinaaja Merikarhua kunnostetaan parhaillaan Haminassa. Toisessa maailmansodassa merta kyntänyt vanhus on tarkoitus saada vesille ensi kesänä.

Kotimaan uutiset
Satamahinaaja Merikarhu laiturissa.
Yle / Niklas Joki

Haminan Tervasaaressa seisovan satamahinaaja Merikarhun kannella riittää sutinaa. Alusvanhusta kunnostetaan parhaillaan merikelpoiseksi. Tavoitteena on saada Merikarhu vesille ensi kesänä.

– Uusimme putkistoa ja laitamme lämmitysjärjestelmää kuntoon. Ikkunoita laitetaan myös ja likavesitankin putkitus on kesken, kertoo Merikarhun perinneyhdistyksen puuhamies, eläkkeellä oleva ylikonemestari Niilo Siro.

Merikarhu on edelleen Haminan kaupungin omistuksessa, mutta se tuli perinneyhdistyksen hoidettavaksi viime vuonna. Perinneyhdistys koostuu pääosin eläkkeellä olevista merenkulkijoista.

– Tämä on tärkeää monille, jotka haluavat verestää muistojaan. Saan itsekin mielenrauhaa, kun saan tehdä tällaista työtä. Osa kavereista tekee kotonakin töitä aluksen hyväksi, Siro sanoo.

Hinaaja, jäänmurtaja, miinanraivaaja

Merikarhu rakennettiin vuonna 1943 Brooklynissa New Yorkissa. Hamina osti aluksen vuonna 1951. Merikarhu on toiminut uransa aikana paitsi hinaajana myös jäänmurtajana. Meriittejä löytyy jo aluksen nuoruudesta: se toimi miinanraivaajana toisen maailmansodan jälkimainingeissa.

– Sen tehtävä oli raivata Venäjän määräyksestä miinat pois Suomenlahdesta.

Tämä on tärkeää monille, jotka haluavat verestää muistojaan. Saan itsekin mielenrauhaa, kun saan tehdä tällaista työtä.

Niilo Siro

Merikarhu oli mukana myös Normandian maihinnousussa. Siro epäilee, että alus hinasi tuolloin sodassa käytettyjä lastiproomuja.

– Sotatarviketta tarvittiin paljon. Sodan merkkejä kuten luodin jälkiä aluksessa ei näy ainakaan enää. Luultavasti ne on korjattu Haminan kaupungin toimesta, jos sellaisia on ollut.

Merikarhu ei tullutkaan uiden

Siro kumoaa huhut, joiden mukaan 24-metrinen Merikarhu olisi tuotu aikanaan New Yorkista Atlantin yli ajamalla.

– Laivaluettelossa kerrotaan, että nämä pienemmät alukset on tuotu laivan kannella. Isommat on ajettu itse.

Perinneyhdistyksen tavoitteena on saada Merikarhu entiseen kuntoonsa.

– Merikarhulla on tarkoitus ajaa vielä. Jo viime kesänä sillä oli tarkoitus mennä meripäiville, mutta työtä oli silloin liikaa. Seuraaville meripäiville varmasti päästään, Siro uskoo.

Lue seuraavaksi