Kantapäät pysyvät maassa, kun Pihtiputaan mummo rakastuu

Pihtiputaan hallitseva mummo Kaija Aikioniemi ymmärtää elämästä enemmän kuin sanonta antaa olettaa. Aikioniemi muun muassa tietää, millaista on rakastua mummoiällä ja miksi on tärkeää tehdä ihan tavallisia asioita.

Kotimaa
Kaija Aikioniemi.
Tuija Siidorow

Lehtimiestyötä 1960-luvulla Tampereen yliopistossa opettaneen Allan Liuhalan kerrotaan todenneen, että toimittajan pitää kirjoittaa niin, että Pihtiputaan mummokin sen ymmärtää. Sanonta elää edelleen, vaikka Pihtiputaan hallitsevaa mummoa Kaija Aikioniemeä kuunnellessa tuntuu, että mummo ymmärtää enemmän kuin moni muu.

Rakastuminen on melkein samanlaista kuin nuorena. Paitsi että järkeä on vähän enemmän, ettei tupsahtele joka asiasta.

Pihtiputaan mummo Kaija Aikioniemi

Ensinnäkin Pihtiputaan mummo ymmärtää, miten tärkeää on, että elämässä on rakkautta.

- Elämään on tuonut iloa se, että on löytynyt kaveri, joka on käynyt läpi samanlaiset tilanteet. On myös täysin puttaalainen, että me käydään kyllä hyvin yhteen, Aikioniemi naurahtaa.

Eikä rakastumisen tunne muutu miksikään vaikka teinivuosista olisi jo kymmeniä vuosia.

- Se on melkein samanlaista kuin nuorena. Paitsi että järkeä on vähän enemmän, ettei tupsahtele joka asiasta. Kantapäät ovat maassa, Aikioniemi miettii.

Arjen puolesta puhuja

Toisekseen mummo ymmärtää, että ihmisten tulisi olla tekemisissä toistensa kanssa ikään katsomatta.

- Kiireinen maailma vie nuoret mennessään, mikä on harmillista. Nuorilla on hyviä uusia ideoita ja vanhoilla viisautta, ne yhdessä vie tätä maailmaa eteenpäin, Kaija Aikioniemi miettii.

Pihtiputaan mummolle lastenlasten vierailu on automaattisesti juhlapäivä.

- Perjantaina on tulossa vanhin lapsenlapsi ja se on aina juhlaa, kun päästään yhteen. Teemme ihan tavallisia asioita. Ulkoilutamme koiraa ja jos leikkaa mummon nurmikon, niin se on viisi euroa.

Pihtiputaan mummo on tavallisen arjen puolesta puhuja. Mummon tunnuslause on, ettei tietokone ole lapsenvahti. Siitä huolimatta mummokin on löytänyt tiensä sosiaaliseen mediaan.

- Kyllä mummokin ilmoitti eilen illalla Facebookissa, että kuunnelkaa radiota, kun mummo on taas radiossa, Aikioniemi nauraa.

Ystävällisyys kantaa

Puuhastelun ohessa mummo yrittää näyttää jälkikasvulle esimerkkiä, että elämässä kannattaa ottaa toiset huomioon ja olla ystävällinen.

Jos ei naapurissa näy savuja, niin varmasti mennään kysymään ja kopistelemaan.

Pihtiputaan mummo Kaija Aikioniemi

- Toisesta välittäminen on täällä Pihtiputaalla luonnollista. Jos ei naapurissa näy savuja, niin varmasti mennään kysymään ja kopistelemaan, miksei näy valoja ja savuja, Kaija Aikioniemi kertoo.

Tällä viikolla Pihtiputaan mummollakin on aihetta juhlaan, sillä Pihtipudas täyttää 150 vuotta.

- Hyvältä tuntuu, ollaan itsenäinen kunta ja näyttää siltä, että pysytään itsenäisenä, että Pihtipudas pysyy maailmankartalla, Aikioniemi miettii.