1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Omat kääntyivät Berlusconia vastaan - Italian hallituskriisi laukeamassa

Italian hallitus on saamassa parlamentin luottamuksen. Silvio Berlusconin puolueen kansanedustajat nousivat kapinaan johtajaansa vastaan, tämän uhattua kaataa hallituksen.

Parlamentin ylähuoneen Senaatin eteen käveli tänään vakava, mutta määrätietoinen pääministeri Enrico Letta. Hänen viestinsä oli selvä: Italian tulevaisuus ei voi enää olla riippuvainen Silvio Berlusconista.

Maan talous osoittaa ensi kertaa toipumisen merkkejä yhdestä sen historian vakavimmista lamoista.

Se, mitä tapahtui seuraavaksi oli yksi maan politiikan käännekohdista. Kymmenet Silvio Berlusconin Vapauden Kansa -puolueen kansanedustajat nousivat avoimeen kapinaan johtajaansa vastaan ja lupasivat tukensa vasemmiston ja oikeiston yhteishallitukselle.

Tunteet olivatkin pinnassa. Näiden kapinaäänten avulla Lettan hallituksen odotetaan saavan parlamentin luottamuksen myöhemmin tänään.

Vaikka luottamusäänestys vahvistaa hallitusta, säilyy koalitio edelleen heikkona. Se tuskin kestää hallituskautensa loppuun. Todennäköistä on, että hallitus ensi töikseen hyväksyy maan ensi vuoden budjetin ja siirtyy sen jälkeen uudistamaan maan vanhanaikaista vaalilakia.

Uusia vaaleja odotetaan jo ensi vuoden puolella.

Tämän päivän tapahtumat osoittivat Berlusconin otteen vallasta heikentyneen ratkaisevasti. Kymmenien oikeistopoliitikkojen avoin kapina häntä vastaan on merkki siitä, että Italian oikeisto on jättämässä taakseen 20 vuotta jatkuneen Silvio Berlusconin valtakauden.

Petri Burtsov, Rooma