Uudet omistajat lupaavat Torven soivan entistä kuuluvammin

Lahtelaisen perinteisen ravintolaparin, Torven ja Tirran, tuoreet omistajat haluavat Tirrasta koko kaupungin olohuoneen ja Torven musiikkitarjonnan paremmin tutuksi. Lahtelaisnelikko tarttui "kerran elämässä"-tilaisuuteen rakkaudesta paikkaan ja musiikkiin.

kulttuuri
Hannu Kilkki Torven ja Tirran sisäänkäynnin edessä
Hannu Kilkki vie Torvea ja Tirraa kohti valoisaa tulevaisuutta.Tanja Perkkiö / Yle

Hannu Kilkki on elättänyt itsensä musiikin soittajana ja musiikin työläisenä, joten nyt oli sopiva hetki ryhtyä myös musiikkiravintolan yrittäjäksi. Antti Sirvo, Jaakko Teittinen ja Arto Nevalainen ovat muut omistajat. Nelikkoa yhdistää suhde juuri hankittuun ravintolaan.

- Kaikki olemme soittaneet jo nuorena Torvessa, meillä on pitkä historia talon kanssa. Jaamme intohimon musiikkiin, Torveen ja tähän taloon, kertoo Kilkki.

Torvi- ja Tirra- ravintoloiden uudet omistajat haluavat säilyttää perinteikkäiden ravintoloiden hengen. Uudistuksia aiotaan kuitenkin tehdä niin ravintoloiden sisustukseen kuin ohjelmatarjontaankin. Tirrasta halutaan lahtelaisten olohuone, Torvesta kiinnostava keikkapaikka.

- Kaupanteko kesti sen verran, että asian ehti miettiä perusteellisesti läpi. Tämä on Euroopan mittakaavassakin ainutlaatuinen ja pitkään toiminut liveklubi. Talokin on arvokas, joten kulttuurillisesti tämä oli merkittävä tilaisuus, joka osuu vain kerran eliniässä kohdalle.

Uusi luku pitkään historiaan

Torvi ja Tirra sekä vaihtuvalla nimellä toiminut ruokaravintola ovat yli 100-vuotiaassa talossa Loviisankadulla, hieman sivussa keskikaupungilta, mutta paikka on ollut sama alusta asti. Tirra on toiminut 1950-luvulta saakka ja Torvikin perustettiin jo vuonna 1966. Historia on vain iloinen asia uusille omistajille.

- Ei se ole painolasti, se on maine, joka on hyvä asia. Lähdetään lisäämään siihen historiaan nyt omia lukujamme, pohtii Kilkki.

Monelle asiakkaalle juuri se, ettei talon sisällä ole mikään muuttunut, on se juttu. Hannu Kilkki kertoo, ettei remonteillakaan ole tarkoitus tehdä uutta, vaan kaivaa esiin vanhaa.

- Tietenkin tullaan tekemään jotain pintaremonttia, kun muutetaan tilaa omannäköiseksi, onhan se ollut samanmoinen kauan. Ei kajota henkeen, kaivetaan jopa esille sitä vanhaa juttua. Kaivetaan menneisyyden suuntaan mieluummin kuin tehdään uutta.

Hannu Kilkki Tirran käytävässä
Tirran entinen vakioasiakas ja esiintyjä Irwin katsoo Hannu Kilkkiä sisäänkäynnin seinältä. Tanja Perkkiö / Yle

Paino oluenmyynnistä muuhun ohjelmatarjontaan

Lahdessakin on parhaillaan menossa baarikuolemien aalto.

- Sen huomaa, ettei kaljanmyyminen ole se, mikä saa ihmiset ravintoloihin. Ensimmäinen prioriteetti meillä onkin sisällön ja ohjelman miettiminen. On tärkeää, että ihmiset haluavat tulla käymään ja viihtymään. Pääpaino ei ole kaljamyynnissä.

Keikkapaikkoja on syytetty työikäisten sulkemisesta pois yleisöstään, koska esiintymiset ovat arki-iltoinakin varsin myöhään.

- Se on kyllä henkilökohtaisessa agendassa, että keikat alkaisvat aiemmin varsinkin viikolla, että pääsisi töihinkin seuraavana päivänä hyvin levänneenä. Se on suunnitelmissa - katsotaan millä aikataululla sitä lähdetään yleisölle esittelemään.

Yritetään saada selkeämpi tieto ihmisille illan sisällöstä.

Jarttu Mustonen on ollut Torven ja keikkojen kasvot on 1980-luvulta saakka. Arvattavasti 4 nuorehkoa uutta omistajaa haluavat myös pistää lusikkansa keikkabuukkaukseen.

- Jo buukattuja keikkoja lähdetään markkinoimaan omalla tavalla. Yritetään saada selkeämpi tieto ihmisille illan sisällöstä ja kun Jartun buukkaamat keikat vähentyvät, alamme lisätä omaa näkemystämme, kertoo Kilkki ideoistaan.

Uudet omistajat haluavat paikkojen toimivan enemmän parina, jossa voisi viihtyä koko kansa sulassa sovussa. Muinoin Torvi on ollut suosittu ruokapaikka.

- On meillä ruokaideoitakin. Lahdessahan ei saa viikonloppuisin brunssia...