1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

SOS-lapsikylän johtaja: Viranomaisyhteistyö kunnissa vaihtelevaa

Vaitiolovelvollisuus rajoittaa lastensuojeluasioiden kanssa työskenteleviä tahoja. Lainsäädäntöön kaivataan muutoksia viranomaisyhteistyön parantamiseksi.

Kotimaan uutiset
Kai Lomma
Risto Koskinen / Yle

Kunnissa on suuria eroja siinä miten viranomaisten välinen yhteistyö toimii lastensuojelutapauksissa. Tämän on käytännön työssään huomannut Lapin SOS-lapsikylän johtaja Kai Lomma.

Ylitorniolla sijaitsevaan lapsikylään sijoitetaan enimmäkseen Pohjois-Suomen kunnissa huostaanotettuja lapsia, mutta toisinaan myös etelämpää. Lomma on siten tehnyt yhteistyötä useiden kuntien kanssa.

- Joissakin kunnissa yhteistyö toimii ihan esimerkillisesti, toisissa taas se ontuu pahastikin, Lomma toteaa.

Vaitiolovelvollisuus rajoittaa

Yhteistyön määrään ja laatuun liittyy myös vaitiolovelvollisuus, joka on noussut esille erityisesti puolitoista vuotta sitten kotonaan kuolleen 8-vuotiaan helsinkiläistytön tapauksen jälkeen. Kun on kyse lastensuojeluasioista, kaikilla tahoilla on vaitiolovelvollisuus.

Pelastakaa Lapset ry:n Pohjois-Suomen aluejohtaja Anne Karppinen toteaa, että lainsäädäntö ei mahdollista yhteydenpitoa viranomaisten kesken. Hän muistuttaa, että lastensuojelussa mukana olevat eivät itse voi asialle mitään, vaan muutoksen pitäisi lähteä lainsäädännöstä.

- Joskus tulee tilanteita eteen, kun on yhteisissä kokouksissa, että tekisi mieli jotain sanoa, mutta ei voi, kuvailee Karppinen hankalia tilanteita.

Karppinen lisää, että joissakin tapauksissa laissa kannustetaan moniammatilliseen yhteistyöhön, mutta yksittäisissä tilanteissa se on vaikeaa ja rajoittavaa.

- Tottahan yksityisyydestä pitää pitää huolta, mutta esimerkiksi koulussa ei välttämättä tiedetä mitä lapsen elämässä on menossa, vaikka tieto on sosiaalitoimessa, Karppinen toteaa.

Työryhmät selvittävät tarvittavia muutoksia

Yhteistyön horjuminen ei ole jäänyt huomaamatta hallitukseltakaan. Se on asettanut useita työryhmiä selvitämään viranomaistoiminnan ja lainsäädännön toimivuutta.

Jo viime joulukuussa lastensuojelun kehittämistä pohtinut selvitysryhmä esitti muutoksia nykyisiin käytäntöihin. Työryhmän mukaan viranomaisten välistä tietojen vaihtoa koskevat säännökset ovat nykyisin pahasti hajallaan ja käytäntöjen kirjavuus suurta.

Lue seuraavaksi