1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Älykkyystesti kiinnostaa bussikuskeista insinööreihin

Sudokujen päätteleminen ja ristisanatehtävien täyttö helpottavat Mensan älykkyystestin tekoa. Nykyään testissä käytetään modernia kuviopäättelyä.

Kotimaan uutiset
ristikko
Yle / Saija Käkönen

Kajaanilainen Tanja Oikarinen teki aikoinaan netissä Mensan testi ja rohkaistui 2006 menemään paikalliseen testitilaisuuteen.

- Tottakai se jännitti, että pääseekö edes keskivertotulokseen, joka on sata. Tällä pystyy testaamaan missä omat rajat ovat esimerkiksi keskittymiskyvyssä ja tehtävien vauhdilla tekemisessä. Minulla itseluottamus nousi. En ole matemaattisesti valtavan lahjakas, mutta voin hyödyntää täta esimerkiksi musiikiteon alalla.

Suomen kuviopäättelytesti on täysin kulttuurista ja koulutuksesta riippumaton, joka uudistui 2007.

- Vanhemman tekoon meni kaksi tuntia ja tämän uuden ja loogisemman tekoon menee vain tunti.

Mikäli aikoo osallistua viralliseen tilaisuuteen, kannattaa ilmainen 25 minuutin testi tehdä netissä.

- Jos se menee hyvin, kannattaa ehdottomasti tulla paikan päälle, rohkaisee Tanja Oikarinen.

Testit edelleen suosittuja

Tanja Oikarinen on Mensan jäsen ja hänen kaltaisiaan on 2500. Valtakunnallisesti virallisissa tilaisuuksissa käy 500 - 700 henkilöä.

- Mensalaisuus ei tarkoita sitä, että pitää olla hyvä "matikkapää". Lahjakkuutta vaativia aloja on paljon esimerkiksi urheilussa, musiikissa ja kirjoittamisessa. Ne ovat sellaisia aloja, joissa vaaditaan yleisälykkyyttä, jota tässä testissä mitataan.

Tilaisuuksissa käy eri ammaittialojen edustajia bussikuskeista insinööreihin. Alaikäraja älykkyytensä testaamiselle on 16 vuotta.

- Yleensä keskitason tulosten odottajat yllättyvät hyvistä tuloksista. Psykologimme lähettää tulokset henkilökohtaisesti, eikä niistä tarvitse muille kertoa. Tuokset kertovat yleisälykkyydestä, eikä jostain kapeasta lahjakkuuden alasta.

Omaa päättelykykyään voi parantaa esimerkiksi sudokuilla ja ristisanatehtävillä.

- Itse harrastan paljon näitä ja yleensä sanaleikkejä ja sananmuunnoksia. Palindromeja harrastavat ovat kielellisesti lahjakkaita ja se vaikuttaa positiivisesti, summaa Tanja Oikarinen.

Mensa järjestää testaustilanteita 23 paikkakunnalla lauantaina 5.10.2013. Lisätietoja osoitteesta www.mensa.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi