1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kävi työajalla lääkärissä - sai tekstarilla potkut

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut lempääläläisen LVI-alan yrittäjän työsyrjinnästä 30 päiväsakkoon. Lisäksi työntekijä saa puolen vuoden palkan hyvityksenä tapahtuneesta.

Kuva: Yle Tampere

Työntekijä sai toukokuussa 2012 aamulla tekstiviestin, jossa työnantaja kysyi onko työntekijä tulossa töihin. Työntekijä ilmoitti olevansa menossa lääkäriin, jonka jälkeen työnantaja päätti työsuhteen teksiviestillä.

Seuraavana päivänä työnantaja sanoi puhelimessa, ettei yrityksellä ole varaa maksaa sairauslomia. Työnantaja oli päättänyt työsuhteen koeaikaan vedoten. Hän kertoi oikeudessa luulleensa, että työntekijän koeaikaa oli vielä jäljellä. Koeaika olikin virheellisesti työsopimukseen merkitty pidemmäksi kuin mitä työehtosopimus sallii.

Työnantaja vetosi työntekijän rikkeisiin ja kiisti tienneensä sairauslomasta. Hän ei kertomansa mukaan ollut saanut tekstiviestiä lääkäriin menosta.

Työnantaja kiisti tietävänsä sairaudesta

Käräjäoikeuden mukaan olennaista oli se, tiesikö työnantaja työsuhdetta päättäessään työntekijän sairaudesta. Seuraavana päivänä käyty keskustelu siitä, ettei yrityksen talous kestä maksaa sairauslomista, viittasi siihen, että syy työsuhteen päättämiselle oli nimenomaan sairausloma.

Työnantaja tuomittiin työsyrjinnästä, koska hän ei oikeudessa kyennyt osoittamaan ettei syynä menettelylle ollut työntekijän terveydentila.

Hyvitykseksi tapahtuneesta entinen työntekijä saa kuuden kuukauden palkan eli runsaat 14 000 euroa sekä 800 euroa korvauksia henkisestä kärsimyksestä.