1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomas Holopaisen Roope-musiikki sai Don Rosan kyyneliin

Nightwish-yhtyeen nokkamies Tuomas Holopainen on tekemässä ensimmäistä soololevyään. Se kertoo sarjakuvahahmo Roope Ankasta. Albumin musiikki pohjautuu amerikkalaisen sarjakuvapiirtäjä Don Rosan Roope-tarinoihin. Rosa on myös itse mukana Holopaisen musiikkiprojektissa.

kulttuuri
Tuomas Holopainen ja Don Rosa.
Tuomas Holopainen ja Don Rosa.Yle
Tuomas Holopainen ja Don Rosa studiossa Hollolassa.
Roope-tarinoita piirtänyt Don Rosa on mukana Tuomas Holopaisen musiikkiprojektissa.

Elokuvallista musiikkia sisältävän levyn tekeminen Roope Ankasta on ollut Tuomas Holopaisen unelma miltei Nightwishin läpimurrosta saakka. Inspiraation lähteenä on ollut Don Rosan sarjakuvateos Roope Ankan elämä ja teot.

- Ajatus soundtrackin tekemisestä kirjaan tuntui todella kiehtovalta. Sitä ei ole hirvittävän montaa kertaa musiikin historiassa tehty. Tämä oli ikään kuin tekisi leffamusiikkia elokuvaan, jota ei ole olemassa. Se elokuva on tämä Don Rosan kirja, Holopainen toteaa.

Mutta kuinka rockmies innostui tekemään musiikkia sarjakuvahahmosta?

- Aina kun luen tätä kirjaa, pääni täyttää musiikin pauhu. Piti vain saada se ulos sieltä jollakin tavalla. Nyt sitten on ollut aikaa ja resursseja toteuttaa tämä unelma. Ja nyt ollaan musiikin tekemisen ytimessä. Tämän takia näitä juttuja tehdään.

Elokuvamusiikkia Nightwish-vivahteella

Tuomas Holopainen viimeistelee parhaillaan soololevyään sarjakuvahahmo Roope Ankasta studiolla Hollolassa. Orkesteri- ja kuoro-osuudet sekä etniset perkussiot käytiin nauhoittamassa Lontoossa. Orkesteri ja kuoro ovat samat, joita on kuultu myös kolmella viimeisellä Nightwish-albumilla.

- Tyyliltään tämä on jotain väliltä Enya, Mike Oldfield, Vaughan Williams ja Michael Nyman. Eli hyvin elokuvallista musiikkia. Rumpuja ei kuulla, ei ole sähkökitaraa juurikaan, ei bassoa eikä bändiä taustalla. Orkesteri, kuoro, syntikät, piano ja laulu, Holopainen kiteyttää.

Levyllä on myös tunnistettavissa Nightwish-soundi.

- Levyn orkestroinut Pip Williams sanoi, että vaikka tämä on täysin erilaista materiaalia, niin ensitahdista kyllä huomaa kuka on biisien tekijä. En tiedä onko se kohteliaisuus vai jotain muuta, mutta ei pääse koira karvoistaan, Holopainen virnistää.

Don Rosa fanittaa elokuvamusiikkia

Tuomas Holopainen sai Aku Ankka -legenda Don Rosan mukaan projektiinsa tekemään levyn kannen ja piirtämään musiikkivideolle.

Don Rosa kertoo, että tapasi Holopaisen ensimmäisen kerran vuonna 2010, kun hän oli lehdistön tavattavissa Helsingissä. Holopainen oli pyytänyt omaa haastatteluvuoroa.

- Minulle kerrottiin, että Tuomas on kuuluisa rocktähti Suomessa. Hän kertoi olevansa kova Aku Ankka -fani, kuten muutkin suomalaiset. Hän kertoi pitävänsä erityisesti minun tarinoistani ja kertoi suunnitelmistaan tehdä niistä elokuvamusiikkia.

Rosa ei tuolloin osannut arvata, että Holopainen myös toteuttaisi haaveensa. Projekti kuitenkin osui ja upposi, sillä Don Rosan yksi harrastuksista on kerätä elokuvien soundtrackejä.

Holopainen soitti keväällä julkaistavan levynsä kappaleita Don Rosalle tällä viikolla ja sai sarjakuvalegendan liikuttumaan.

-Kun joku tekee levyn sarjakuvateoksestani, se on sykähdyttävää. En uskonut tämän tapahtuvan. Tuomas soitti musiikkia minulle vaikka se ei ole valmista. Se oli niin loistavaa, että itkin, Rosa kertoo.

Soolon jälkeen jälleen Nightwishiä

Roope Ankka -levyn jälkeen Tuomas Holopainen palaa Nightwishin pariin.

-Soololevyn pitäisi olla valmis kuukauden sisään, jonka jälkeen keskityn täysin seuraavaan Nightwish-levyyn. Tarkoitus olisi mennä treenailemaan ja nauhoittamaan ensi kesän aikana. Tässä on vajaa vuosi aikaa tehdä ne biisit, Holopainen sanoo.

Onko Nightwishin solisti jo tiedossa?

-Kyllä se viimeistään silloin pitäisi olla tiedossa, Holopainen naurahtaa.

Lue seuraavaksi