1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Guggenheim Kouvolaan -liikkeellä ei ole yhtään vastustajaa"

Facebook-ryhmästä alkunsa saanut Guggenheim Kouvolaan -liike järjestäytyy keskiviikkoiltana mielenosoitukseen eduskuntatalon edessä Helsingissä. Puuhamies Markus Janhunen sanoo, että jatkuvasti leviävään liikkeeseen on liittynyt mukaan myös yksi mediapersoona.

Kotimaan uutiset
Mielenosoittajia megafonien ja banderollin kanssa.
Markus Janhunen

Guggenheim Kouvolaan -liikkeen väki on valmistautunut koko päivän illan koitokseen. Osa porukasta saapui Helsinkiin jo tiistaina ja tarvikkeita mielenosoitusta varten on hankittu vielä viime metreillä.

– Meillä on täällä kylttejä, banderolleja, flyereita. Olemme yrittäneet houkutella ihmisiä mukaan. Olemme painattaneet myös T-paitoja. Kampista tarttui mukaan pari megafonia ja muuta rekvisiittaa kuten hienoja laseja. Shown puitteet alkavat olla hyvässä kunnossa, kertoo ryhmän perustajajäseniin kuuluva Markus Janhunen.

Mielenosoituksesta on tehty asianmukainen ilmoitus poliisille, mutta mellakkapoliisin ilmaantumiseenkin on huumorimielessä varauduttu.

– Kouvolalaiset ovat tunnetusti kovaäänistä ja häröä porukkaa. Katsotaan, Janhunen nauraa.

Liike on saanut puolelleen jo yhden mediapersoonankin.

– Bongasimme Lorenz Backmanin, joka oli tekemässä spiikkauksia Kampissa. Hän haastatteli meitä siinä ja toivoi, että saamme Guggenheimin Kouvolaan ja toivotti onnea. Oli hienoa saada oikea mediapersoona mukaan liikkeeseen.

Arkkitehtikilpailun kautta

Helsingissä vastaanotto on ollut Janhusen mukaan epäuskoista ja hämmentynyttä.

Kouvola on melkein samoissa mittasuhteissa kuin Bilbao Espanjassa. Olisi hienoa, kun Kouvolassa – tuolla Kaakon helmessä – olisi Guggenheim-museo.

Markus Janhunen

– Helsinkiläiset katsovat, että mitä nämä kouvolalaiset täällä oikein mesoaa. Guggenheimia Helsinkiin vastustavien piirissä on löytynyt kannattajia meille. Yhtään kunnon vastustajaa ei ole löytynyt ja iso osa on kannattanutki meidän liikettä.

Janhusen mielestä Kouvola olisi oikein sopiva paikka museolle.

– Kouvola on melkein samoissa mittasuhteissa kuin Bilbao Espanjassa. Olisi hienoa, kun Kouvolassa – tuolla Kaakon helmessä – olisi Guggenheim-museo.

Kouvolassa on mietitty jo paikkaakin.

– Jotkut ovat ehdottaneet museota lakkautettavan Yhteiskoulun lukion tilalle, jotkut tehtaiden tiloihin, joku torille. Paikkoja löytyy, mutta se menee sitten varmasti arkkitehtikilpailun kautta.

Guggenheim Kouvolaan -mielenosoitus järjestetään eduskuntatalon edessä keskiviikkona klo 18.

Lue seuraavaksi