Professori: "Venäläisessä vankilassa ei tarvitse kovin kauaa olla, kun sanoma alkaa olla aika lohdutonta"

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen muistuttaa kokemuksen osoittavan, että jos jokin taho nousee Venäjän tärkeitä intressejä vastaan, odotettavissa on kovia tuomioita.

Kotimaa
Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen.Yle

Aleksanteri-instituutin johtaja, professori Markku Kivinen arvelee, että Venäjällä syytteessä olevien Greenpeace-aktivistien tuomiot voivat olla kovat, vaikka syytteet vielä muuttuisivatkin oikeusprosessin aikana.

- Venäjällä on niin monta lakia, joiden perusteella tästä voi tulla kovia tuomioita. Kyllä riskianalyysi on ollut vähän sinnepäin, Kivinen totesi Yle Uutisten studiohaastattelussa.

Kivinen muistuttaa kokemuksen osoittavan, että jos jokin toiminta koetaan Venäjän kansallisten intressien vastaiseksi, siitä voi tulla kovia tuomioita.

Aktivisteja syytetään merirosvouksesta, josta Venäjällä voi saada jopa 15 vuoden tuomion. Kivisen mukaan on mahdollista, että nyt alkavan esitutkinnan aikana syytteet muuttuvat esimerkiksi huliganismiksi, josta voi saada vankeutta seitsemän vuotta.

Olipa tuomion pituus mikä hyvänsä, venäläiset vankilaolot ovat sen verran karut, että yksilön kannalta vankilatuomio on joka tapauksessa rankka kokemus.

- Pussy Riot -tapaus osoittaa, että venäläisessä vankilassa ei tarvitse kovin kauaa olla, kun sieltä tuleva sanoma alkaa olla aika lohdutonta, Kivinen totesi.

Kivinen uskoo, että Suomen kannattaa nyt yrittää diplomatian keinoin ja yhteistyössä muiden maiden kanssa saada lievennettyä suomalaisaktivisti Sini Saarelan tuomiota. Kivinen sanoi pelkäävänsä, että tuomio aktivisteille tulee joka tapauksessa.