Biojalostamon rakentaminen Iisalmessa etenee

Valmista pitäisi olla ensi kesänä, tuotantoon tähdätään ensi vuoden lopussa. Green Fuel Nordic suunnittelee samanlaisia biojalostamoita myös Savonlinnaan ja Lieksaan.

Biopolttoaineiden valmistus
Green Fuel Nordicin toimitusjohtaja pitää Power Point -esitelmää tiedotustilaisuudessa.
Kalevi Pitkäkangas / Yle

Iisalmen Soiniahteen rakentuvan biojalostamon maatyöt on saatu päätökseen kuluneelta kesältä. Biojalostamon tontilla on tehty keväästä asti maansiirtotöitä ja peruskallio on saatu kaivettua esille.

Töitä jatketaan talvella kallion räjäytystöillä. Varsinaiset rakennustyöt ja betoninvalaminen aloitetaan maalis-huhtikuussa.

Kuopiolaisyhtiö Green Fuel Nordicin biojalostamo valmistuu ensi kesänä ja bioöljyn tuotanto alkaa ensi vuoden lopussa. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 50 miljoonaa euroa.

Hanke työllistää pääasiassa ensi kevään rakennustöissä 300 henkilöä. Valmis jalostamo työllistää noin sata henkilöä. Iisalmeen voidaan rakentaa myöhemmin myös toinen biojalostamo nyt rakennettavan yksikön viereen.

Green Fuel Nordicin biojalostamo tuottaa puusta bioöljyä, jota voidaan käyttää esimerkiksi lämmittämisessä polttoöljyn korvikkeena.

Savonlinnan tarkka aikataulu yhä auki – Lieksassa selvitetään ympäristövaikutuksia

Green Fuel Nordic suunnittelee samanlaisia biojalostamoita myös Savonlinnan Pääskylahteen ja Lieksan Kevätniemeen. Suunnitelmat ovat pidemmällä Savonlinnassa, mutta tarkka rakentamisaikataulu on vielä avoin, kertoo Green Fuel Nordicin toimitusjohtaja Timo Saarelainen. Tavoitteena on, että Savonlinnan yksikkö valmistuisi noin vuosi Iisalmen yksikön jälkeen.

Lieksan yksikön osalta käynnistyi keväällä ympäristövaikutusten arviointimenettely, jonka pitäisi valmistua ensi keväänä. Lieksaan varaudutaan rakentamaan Iisalmen tavoin jopa kaksi jalostamoa, mutta suunnitelma ja rakentamisaikataulu täsmentyy YVA-menettelyn valmistuttua.

Päivitetty klo 14.24: Savonlinnan ja Lieksan biojalostamoiden aikataulu