Kopiointikohu nostaa päätään Ruotsissa

Ruotsalaissuunnittelijan mielestä pohjoismainen kodintekstiiliketju Hemtex on käyttänyt luvatta tämän suunnittelemaa kuviota. Yritys kiistää kopiointiväitöksen.

Hemtexin muki Feather-kuviolla Kuva: Hemtex

Ruotsalaissuunnittelija Kristin Erséus syyttää pohjoismaista kodintekstiiliketjua kuvionsa kopioimisesta, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Erséus suunnitteli Blomgren-mallistoonsa tarjottimissa ja tekstiileissä käytettävän Stickad-kuvion vuonna 2010. Erillisenä kuviona Stickad esiteltiin virallisesti ensimmäisen kerran alan messuilla tammikuussa 2011.

Vuonna 2013 Erséus huomasi Suomessakin toimivan Hemtexin valikoimassa mukin, jonka Feather-kuviointi suunnittelijan mielestä muistuttaa hänen omaansa.

– Olin todella järkyttynyt nähdessäni heidän kuvionsa ja pidin sitä kiistattomana varkautena. Otin yhteyttä asianajajaani, joka vuorostaan oli yhteydessä Hemtexiin, Kristin Erséus sanoi SVT:lle.

Hemtexin tuotepäällikkö Niklas Odequist kiistää, että kyseessä olisi plagiointi. Hänen mukaansa kuvio ei ole tarpeeksi omaperäinen, jotta mallisuojan vaatimukset täyttyisivät.

– Mille tahansa kuviolle löytyy kaveri ajan kanssa, sellainen kuvio, joka asiaan perehtymättömän silmissä näyttää samanlaiselta, Odequist totesi.

Erséus kertoo esitelleensä portfolionsa agentin välityksellä Hemtexin edustajille vuonna 2012 mahdollisten yhteistyöneuvottelujen puitteissa. Myös Stickat-kuvio oli mukana mallikansiossa.

Odequist toteaa, että Feather-kuvio on luotu yrityksen oman Bow-designin pohjalta, mutta ei halua kertoa muotoilijan nimeä. Odequistin mielestä Stickad ja Feather eivät muistuta toisiaan.

Erséus ei aio viedä asiaa eteenpäin.

– En pysty siihen. Vaikka tiedän olevani oikeassa, niin resurssini eivät riitä.