Renesasin luottamusmies: Luulimme, että yt-kierre on saatu jo loppumaan

Teknologiayhtiö Renesas Mobilen ilmoitus uusien yt-neuvottelujen aloittamisesta tuli työntekijöille pettymyksenä. Oulun tuotekehitysyksikön luottamusmies Lauri Louhivirta kertoo, että uutista osattiin kuitenkin jollakin tasolla odottaa

talous
Renesasin Oulun luottamusmies Lauri Louhivirta
Niko Mannonen / Yle

Yhdysvaltalaiselle Broadcomille syyskuun alussa myydyn teknologiayhtiö Renesas Mobilen Euroopan yksikkö suunnittelee yli 200:n työntekijän vähentämistä Suomesta. Renesasissa työskentelee Suomessa 760 henkilöä, joista suurin osa eli 530 Oulussa.

Oulun tuotekehitysyksikön luottamusmies Lauri Louhivirta kertoo yt-neuvottelujen aloittamisen tulleen hienoisena yllätyksenä.

- Tiesimme, että meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko työnantaja kertoo, ketkä jatkavat tai sitten asiasta neuvotellaan. Uuden omistajan myötä osa ajatteli, että kierre on saatu loppumaan, mutta valitettavasti on vielä muutaman viikon viive, ennen kuin tiedämme lopullisen tilanteen, Louhivirta toteaa.

Työpaikan säilymisen suhteen jatkuvassa vuoristoradassa oleville Renesasin työntekijöille uudet uutiset tuntuvat raskailta.

- Ihmisille tämä on ollut raskasta, sitä ei voi kiistää. Tunnelma on ollut selkeästi masentuneempi kuin esimerkiksi kesällä, kun loppu on nyt niin sanotusti lähempänä. Toisaalta palaamme takaisin lähtöruutuun, kun kaikilla on normaali irtisanomisaika. Osalla työsuhde jatkuu siis ensi kesään asti, kun se olisi ollut katkolla jo tammi-helmikuussa, Louhivirta kertoo.

Tunnelma on ollut selkeästi masentuneempi kuin esimerkiksi kesällä kun loppu on nyt niin sanotusti lähempänä.

Lauri Louhivirta

Louhivirta kuitenkin muistuttaa, että positiivisesti ajateltuna Suomen yli seitsemästäsadasta työpaikasta pystytään nyt pelastamaan viisisataa.

- Viimeksi oltiin panemassa koko konsernia kiinni, Louhivirta sanoo.

Yksityiskohdista ei kerrota

Jo syyskuun alussa Broadcom-kaupan varmistuttua yhtiö totesi, että kaikille työntekijöille ei voi luvata jatkoa. Renesas Mobilen Euroopan yksikön toimitusjohtaja Heikki Tenhunen kertoo, että yhtiö ei kerro tässä vaiheessa tarkempia yksityiskohtia siitä, mistä yksiköistä väkeä mahdollisesti vähennetään.

- Tällä hetkellä emme kerro muuta kuin että pystymme säästämään 500 työpaikkaa Suomessa, Tenhunen toteaa.

Hänen mukaansa uusien yt-neuvottelujen tavoitteena on tiivistää Broadcomin ja Renesasin toimintoja.

- Kyse on siitä, että näiden kahden yksikön väliset synergiat ja erilaiset päällekkäisyydet otetaan huomioon, Tenhunen muotoilee.

Broadcomin on määrä julkistaa osavuosikatsauksensa lokakuun loppupuolella.