Juomaveden arseeni voi olla sydänriski

Suomessa arseeni on radonin lisäksi merkittävin kaivoveden terveysriski.

terveys

Arseenille juomavedestä pitkään altistuminen saattaa aiheuttaa sydän- ja verisuonitautien riskin, ilmenee Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta. Arseenia voi saada muun muassa kaivovedestä, johon sitä liukenee maa- ja kallioperästä.

Yhdysvaltalaistulokset ovat mielenkiintoisia, sillä arseeni on Suomessa radonin lisäksi merkittävin kaivoveden terveysriski.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa pitkäaikaisesti kohtuullisille arseenipitoisuuksille altistuneet sairastuivat sepelvaltimotautiin, muihin sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvauksiin selvästi todennäköisemmin kuin henkilöt, joiden altistus jäi hyvin vähäiseksi.

Suomessa juomaveden turvallisena rajana pidetään 10 mikrogramman pitoisuutta. Paikoin kaivoveden pitoisuudet voivat olla huomattavasti tätä suurempia. Arseeni voi aiheuttaa myös monia syöpiä.

Tutkimukseen osallistui 3 600 Yhdysvaltojen alkuperäisväestöön kuuluvaa 45–74-vuotiasta miestä ja naista. Vuodet 1989–2008 kattaneen tutkimuksen aikana heistä 1 200 sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim