Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on kielellisesti kaunis rakkausromaani

Viljan ja Aleksin koskettavan rakkaustarinan tekee erilaiseksi se, että he ovat vanhoillislestadiolaisia. Nuori perhe törmää tiukkaan kuriin. Lestadiolaisena Pauliina Rauhala tietää, mistä kirjoittaa esikoisromaanissaan Taivaslaulu.

kulttuuri
Pauliina Rauhala
Oululaisen Pauliina Rauhalan esikoisteos nostaa esiin naisen aseman herätysliikkeessä. Kirja kertoo toistuvien raskauksien ja synnytysten kierteeseen väsyvästä vanhoillislestadiolaisesta suurperheen äidistä. Kirjailijan mukaan naisen uupumisesta ei liikkeessä juuri puhuta.

Teoksen naiset ovat vain tyttöjä, sisaria, vaimoja ja synnytyskoneita. He ovat jatkuvasti katseen ja kontrollin kohteina. Seuroissa katsotaan ensin vatsaa ja sitten vasta silmiin. Viljan aviomiehestä Aleksista Rauhala kirjoittaa liikkeen sisälle uudenlaisen miehen, joka haluaa kyseenalaistaa ja uudistaa yhteisöä.

Taivaslaulu on kielellisesti kaunis rakkausromaani. Se myös vie pohtimaan vanhoillislestadiolaisuuden lisäksi muita ääriliikkeitä. Pauliina Rauhala on kirjoittanut voimakkaan puheenvuoron siitä, kuinka ahdasmielinen yhteisö voi uudistua sisältä päin.