Ylen some-tuottaja: Tiukka moderointilinja on parantanut laatua ja lisännyt kommentteja

Antti Hirvonen sanoo ymmärtävänsä tiedelehden päätöstä poistaa kommentointi jutuista, vaikkei hän itse kannatakaan täyskieltoa. Sen sijaan Hirvonen suosittelee nostamaan nettikeskustelujen profiilia siirtämällä ne uutisen rinnalle, kolikon toiseksi puoleksi erilliseen artikkeliin.

internet
Kuva Ylen verkkosivuilta.
Yle Uutisgrafiikka

Sosiaalisen median tuottaja Antti Hirvonen Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta kertoo olevansa tyytyväinen talonsa nykyiseen tapaan, jossa kaikkia verkkosivujen uutisia ei avata kommentoinnille. Päätökset tehdään aina journalistisin perustein.

- Sen jälkeen kun olemme siirtyneet tähän käytäntöön, on keskustelun laatu parantunut ja samalla kommenttien määrä lisääntynyt. Tiukka mutta aktiivinen moderointilinja kelpaa palautteesta päätellen myös suurimmalle osalle keskustelijoista ja lukijoista.

Yhdysvaltalainen Popular Science -lehti ilmoitti äskettäin poistavansa kommentointimahdollisuuden verkkosivustonsa uutisista.Lehti perusteli (siirryt toiseen palveluun)päätöstään sillä, että kiivaimmat kommentoijat vievät keskustelua sivuraiteille ja vääristävät tulkintoja tieteestä.

Emme koskaan moderoi ihmisiä hiljaisiksi heidän mielipiteidensä takia, se olisi sensuuria.

Hirvonen sanoo ymmärtävänsä Popular Sciencen ratkaisua. Hän ei silti usko, että keskustelun kitkeminen kokonaan pois on paras vaihtoehto.

- Suosittelen lämpimästi Popular Sciencelle meidän tapaamme, jossa valituista aiheista avataan erillinen, selkeästi alustettu ja näkökulmaltaan rajattu keskusteluartikkeli. Tällä tavoin uutinen ja siitä käytävä keskustelu ovat fyysisesti erillään mutta ajatuksellisesti kiinni toisissaan.

Hirvosen mukaan näin keskustelu pystytään myös motivoimaan niin, että siihen on mielekästä osallistua ja sitä on kiinnostavaa lukea.

Sen lisäksi, että keskustelunavaus on erillisessä artikkelissa, mielenkiintoisille ja hyvin perustelluille kommenteille annetaan arvoa nostamalla niitä osaksi perinteisiä journalistisia juttuja televisioon, radioon ja nettiin.

Kaikki Ylen uutis- ja ajankohtaissivuille päätyvät kommentit luetaan etukäteen toimituksessa ja hyväksytään julkaistavaksi. Samoja pelisääntöjä noudatetaan sekä Yle Uutisten, Yle Urheilun että Suoran linjan verkkosivuilla.

- Emme koskaan moderoi ihmisiä hiljaisiksi heidän mielipiteidensä takia, se olisi sensuuria. Esimerkiksi rasistisia, herjaavia tai rikokseen yllyttäviä kommentteja ei silti julkaista milloinkaan, Hirvonen täsmentää.