Politiikan tutkija: Hirvisaaren erottaminen oli odotettavissa

Kansanedustaja James Hirvisaaren erottaminen perussuomalaisista on ollut ilmassa leijuva ajan kysymys, sanoo politiikan tutkija Ville Pernaa Turun yliopistosta. Kansanedustajan erottaminen on harvinaista ja siihen on korkea kynnys, koska edustaja on kansalaisten demokraattisesti valitsema.

politiikka
Dosentti ja päätoimittaja Ville Pernaa.
Dosentti ja päätoimittaja Ville Pernaa.Yle

Kansanedustajatason poliitikon erottamiseen puolueesta on epätavallista, ja erottamiseen on korkea kynnys, sanoo politiikan tutkija Ville Pernaa Turun yliopistosta.

Perussuomalaisten työvaliokunta kertoi tänään, että aikoo esittää puoluehallitukselle kansanedustaja James Hirvisaaren erottamisesta.

- Kynnys on korkea, koska ihmiset ovat tietoisesti omilla äänillään äänestäneet henkilön eduskuntaan ja iso joukko suomalaisia on halunnut hänet edustajakseen. Aika harva voi olla sitä mieltä, että kansa on väärässä, Pernaa sanoo.

Tavallisempaa on sen sijaan se, että poliitikko tai muu jäsen eroaa puolueesta tyytymättömänä.

Kansanedustaja Hirvisaaren erottaminen perussuomalaisista on ollut Pernaan mukaan odotettavaa. Eilen ilmeni, että eduskunnassa Hirvisaaren vieraana ollut henkilö esitti eduskunnan lehtereillä natsitervehdyksen.

- Hirvisaarella on ollut samaan aihepiiriin liittyviä vaikeuksia aikaisemminkin, joten ehkä erottaminen oli siinä mielessä odotettavaa. Jos puolueen johdolle aiheutuu tämäntyyppisiä pulmia, jotain tapahtuu. Erottaminen on ollut ilmassa leijuva ajan kysymys.

Pernaan mukaan Hirvisaari toiminee jatkossa eduskunnassa itsenäisesti, perussuomalaisten eduskuntaryhmän ulkopuolella.