1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansallisbaletin kyläily avaa ammattilaisten treenit harrastajille

Mikkelissä, Kajaanissa ja Oulussa balettioppilaat pääsevät ensimmäistä kertaa kurkistamaan Kansallisbaletin maailmaan treenitunneilla ja tuomaan omat esityksensä ammattilaisten kanssa samalle lavalle.

Kuva: Sakari Viika / Suomen Kansallisbaletti

Kansallisbaletti kylässä -kiertue on uusi avaus suomalaisessa balettitarjonnassa. Kansallisbaletti tuo kiertueellaan nähtäväksi muun muassa osia baleteista Prinsessa Ruusunen ja Romeo ja Julia.

Etelä-Savon Tanssiopiston oppilaille tämä on mahdollisuus kurkistaa Kansallisbaletin arkeen ja juhlaan. Suomen Kansallisbaletti vierailee Mikkelissä lauantaina, ja tanssiopiston oppilaita osallistuu niin Kansallisbaletin aamutunnille kuin lauantain esitykseen Mikaelissa.

- Tämä on ensinnäkin aika yllättävä mahdollisuus, ja todella mieluisa. Niin henkilöstölle kuin oppilaille tämä on aikamoinen haaste, mutta olemme valaneet sellaista itsetuntoa, että me teemme kaiken niin hyvin kuin pystymme, ja niin kuin urheilijat sanoo, sen pitäisi riittää. Tottakai tässä on ihan oma ilmapiirinsä, ja ehkä meidän pikku kärpäsemmekin ymmärtävät vasta lavalla, missä ovat mukana, hymyilee Etelä-Savon Tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch.

Tanssiopistolaiset esittävät nykytanssia sekä katkelmia Pähkinänsärkijästä ja Cipollinosta.

Uudenlaista kiertuetoimintaa

Kansallisbaletin kyläilyyn innosti kesäkiertuista saatu myönteinen palaute.

- Palaute rohkaisi meitä suunnittelemaan muutakin kiertuetoimintaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Esityksen lisäki haluamme tarjota balettiharrastajille mahdollisuuden treenata päivän yhdessä ammattilaisten kanssa, toteaa Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

Harjoittelun merkitys tulee tutuksi balettiharrastajille jo varhain, ja osallistuminen ammattilaisten treenitunnille voi olla mahdollisuus huomata, että harjoittelu ei ikinä lakkaa olemasta tärkeää. 

- Balettioppilaat tietävät sen, että mikään ei tule ilmaiseksi. Joutuu tekemään paljon töitä, ja se on hidasta, pitkäjänteistä ja tarvitsee motivaatiota sekä tukijoukkoja. Mutta se, millaista se sitten on kun ollaan tekemässä sitä tanssia ammattina, niin se on suurimmalle osalle varmasti vielä kysymysmerkki. Tässähän sitä vähän raotetaan, pohtii Etelä-Savon Tanssiopiston rehtori Fanny Gurevitsch.