1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ehtyykö tinkimaito? - tiloille uusia ehtoja ja kuluja

Suomalaisen ruokavalion perusaine maito herättää taas keskustelua. Kaupan maito on pastöroitua, homogenoitua ja hygieenistä, mutta moni arvostaa enemmän raakamaidon ominaisuuksia.

Kuva: Paavo Koponen / Yle

Tinkimaitoa myyviä tiloja on Etelä-Savossa reilu tusina. Ehkä juuri siksi, että maidon asema suomalaisessa ruokapöydässä on vankkumaton, yhä useampi haluaa maitonsa aitona.

- Se on lähiruokaa ja ensinnäkin se on parempaa kuin kaupasta ostettu. Ei ole niitä haittavaikutuksia, mitä kaupasta ostetussa, nämä homogenoinnit sun muut, sanoo tinkimaitoa ostava Eila Niiranen Savonlinnan Kerimäeltä.

Huoleksi on kuitenkin nostettu tinkimaidon turvallisuus, esimerkiksi bakteerien riski.

- Joitakin yksittäistapauksia on epäilyjä ollut tässä meidän alueella, mutta siitä on jo vähän pitempi aika. Mutta meidän tietoon ei ole tullut nyt nykyisellään näitä tämmöisiä tapauksia, kertoo terveystarkastaja Mervi Silvennoinen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Uskollisia ja satunnaisia asiakkaita

Raakamaidon myynti on maitotilan tuotannosta vain pieni murto-osa. Esimerkiksi Koijärven tilalla maitoa tulee päivässä saman verran kuin tinkimaitoa myydään vuodessa. Maidon laatua valvotaan aina. Jos suoramyynti ylittää 2500 kiloa vuodessa, ovat vaatimukset tiukat. Valvonta on muutenkin kiristymässä. Tinkimaidon kuluttaja kuitenkin luottaa tuotteeseen.

- Se tulee kuitenkin tankista tuommoisena alle kolmeasteisena ja sitten menee suoraan meillä kotona jääkaappiin ja lasipurkkiin, niin ei ole mitään pelkoa näistä bakteereista, vakuuttaa Eila Niiranen.

Koijärven tilalla Kerimäellä uskollisia tinkimaitoasiakkaita on parikymmentä ja muitakin käy.

- Monet hakevat silloin kun haluavat paistaa piirakoita.  Piirakkamaitonahan se on hirveän hyvää. Mökkiläisiä käy kesäaikana. Venäläisiä on aika paljon käynyt. Sitten tuli japanilainen, joka vaan osoitteli lehmiä ja että haluaa juoda. Sitten hän oli niin ihmeissään, että meillä on kylmää maitoa ja halusi vielä lisääkin, kertoo emäntä Satu Jalvanti-Hannikainen

Valvotaanko maitokauppa hengiltä

Tinkimaito saattaa kuitenkin ehtyä. Myyville tiloille on ensi vuonna tulossa uusia ehtoja ja kuluja.

- Rakenteellisia vaatimuksia tulee sinne tilalle ja sitten omavalvontasuunnitelmaa ja lisäksi näytteen ottoa ja ohjeistusta kuluttajille. Kyllä niitä useita satoja euroja tulee vuosittain, laskee terveystarkastaja Mervi Silvennoinen.

Jos kuitenkin vaaditaan esimerkiksi erillinen maidonmyyntihuone, on investointi jo liian iso.

- Jos pitää ruveta rakentamaan uusiksi elintarviketiloja, niin se ei ole enää kannattavaa liiketoimintaa, laskee puolestaan emäntä Satu Jalvanti-Hannikainen.

Hygienia ei ole ainoa asia jota valvotaan, vaan myynnin pitää pysyä kiintiön rajoissa.

- Kuinka paljon tinkimaitoa menee, ketä on hakijoita, pitää olla kirjanpito kohdallaan, meillä on varmaa käynyt kuusi kertaa EU-tarkastaja tarkastamassa tinkimaidon myyntiä, Satu Jalvanti-Hannikainen kertoo.

Koijärven tilan tämänvuotinen tinkimaitokiintiö alkaa jo täyttyä ja niin myös kansalaisten holhouskiintiö.

- Meillä rajoitetaan muutenkin kaikkea ihan liikaa.  Minusta ei ole mitään lisärajoituksia tarpeen laittaa, sanoo Eila Niiranen.