Näkökulma: Holhous tavoittaa mallioppilaat, mutta ei katupissaajia

Ravitsemussuositus. Olenko ainoa, jonka mielestä se kuulostaa joltakin, josta vähän luntataan, ennen kuin lähdetään ruokkimaan karjaa?

Näkökulmat
Mika Rahkonen
Mika RahkonenTiina Jutila / YLE

Ravitsemussuositukset tuovat monen mieleen kouluruokalan seinässä ohuessa narussa roikkuneen kellastuneen julisteen. Meidän koulussamme se ei kiinnostanut ketään.

On herkkä paikka, kun viranomaisilta tulee elämänohjeita kansalaisille.

Miten ravitsemussuositusten pitäisi vaikuttaa kansalaisten elämään? Pitäisikö ne taitella kauppalistan taakse ruokaostoksilla vilkuiltaviksi?

Pannaanko ruokaympyrä jääkaapin oveen? Tuleeko avuksi kauppaostoksia ja ravintola-annoksia skannaava mobiiliapplikaatio, joka piippaa, jos pahaa rasvaa on liikaa?

Ravitsemussuositusten taustalla käydään epäilemättä kovia vääntöjä ja lobbausta siitä, mitä suositellaan ja mitä ei.

On etuja menetettävänä ja saavutettavana.


Ei ole ihme, jos joskus menee sormi suuhun, kun täysipäinen aikuinen ihminen joutuu kaikenmoisen valistuksen, ohjauksen ja isällisen kädestä taluttamisen kohteeksi.

Pari viikkoa sitten teimme jutun siitä, miten pienten lasten äidit alkavat alkoholivalistuksessa saada tarpeekseen, kun heitä ns. pidetään ihan urpoina.

Niitä, joille ravitsemussuosituksiin tutustumisesta olisi kovasti hyötyä, viralliset suositukset eivät luultavasti pätkääkään kiinnosta eivätkä tavoita.

Muille suositukset eivät ole niin tarpeen. He tietävät ja ymmärtävät asiat itse ja osaavat ottaa selvää siitä, mitä eivät vielä tiedä.

Tässä on kaiken valistustyön ongelma.

Logiikka muistuttaa jokakeväistä paheksuntaa julkisille paikoille pissaamisesta.

Kuulin kerran yhden täti-ihmisen ääneen taivastelevan, että miksi ihmeessä se humalainen julkipissaaminen ei lopu, vaikka siitä jatkuvasti julkisesti puhutaan, että eilenkin oli lehdessä juttu.

Täti ei ymmärrä tätä: katupissaamista paheksuvat jutut eivät kerta kaikkiaan tavoita eivätkä yhtään hetkauta kuseskelijoita.

Muut osaavat olla ihmisiksi kehottamattakin.

Mika Rahkonen
Kirjoittaja on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan internet-päällikkö, joka ei vietä lihatonta lokakuuta

Keskustelu ravitsemussuosituksista jatkuu perjantaina 4.10. klo 21 TV1 A-Studio: Streamissa, jossa ovat vieraina professori Mikael Fogelholm ja verisuonikirurgi Taija Somppi.

Osallistu keskusteluun Twitterissä #a_stream ja Facebookissa (siirryt toiseen palveluun)