Onko eines parempi kuin kotona tehty? Testaa ruokasi vaikutus ilmastoon

Tiedätkö sinä, kumpi on ilmastoystävällisempi – espanjalainen vai kotimainen tomaatti? Entä tavallinen maito vai luomumaito?

Kotimaa

Viime viikolla hallitustenvälinen ilmastopaneeli arvioi, että ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on erittäin todennäköinen.

MTT:n tutkimusten mukaan jopa neljännes ihmisen kulutuksellaan aiheuttamista ilmastovaikutuksista tulee ravinnosta. Kun puhutaan ympäristövaikutuksista, joihin lasketaan ilmaston lisäksi kaikki muutkin kulutuksen vaikutukset ympäristöön, ruoan osuus on lähes puolet yksilön ympäristökuormasta.

Ravinnon vaikutuksista ympäristöön puhutaan aivan liian vähän suhteessa siihen, kuinka suuri merkitys kuluttajan ruokavalinnoilla on ympäristöön ja ilmastoon, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri.

– Puhumme nollaenergiatalojen rakentamisesta ja liikenteen aiheuttamasta kuormituksesta, mutta ruoan aiheuttaman ilmastokuorman vähentämisestä ei juurikaan puhuta, pahoittelee Katajajuuri.

MTT:n tutkimusten mukaan kuluttajilla on paljon virheellisiä käsityksiä ruoan ilmastovaikutuksista. Tiedätkö sinä, millaisia vaikutuksia elintarvikkeilla on ilmastoon? Testaa tietosi visassa!

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuvat: EPA, Yle, Suvi Korhonen
Päivitys: 4.10.2013 kello 8:00. Muutettu viimeinen kysymys muotoon: "Kumman ilmastovaikutukset ovat suuremmat?". Aikaisemmin kysymys oli muodossa "Kumman ilmastovaikutukset ovat pienemmät?"

Lähteet: MTT:n tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri ja MTT:n aiemmat tutkimukset