Asiantuntija: Hirvisaaren vaikutusmahdollisuudet kansanedustajana heikkenevät

Yhden kansanedustajan mahdollisuudet saada valiokuntapaikkoja tai muita luottamustehtäviä ovat rajalliset, sanoo politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Lapin yliopiston politiikan tutkija Petri Koikkalainen. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kansanedustaja James Hirvisaari voi jatkaa kansanedustajana perussuomalaisen puolueen ulkopuolellakin, mutta hänen vaikutusmahdollisuutensa ovat pienemmät, sanoo politiikan tutkija Petri Koikkalainen Lapin yliopistosta.

Perussuomalaisten työvaliokunta aikoo esittää puolueen hallitukselle, että Hirvisaari erotetaan puolueesta.

Eduskunnassa on aikojen mittaan istunut useita yhden tai kahden kansanedustajan ryhmiä, mutta niiden vaikutus on yleensä jäänyt pieneksi. Yksittäisen kansanedustajan ryhmällä on rajalliset mahdollisuudet saada valiokuntapaikkoja tai muita eduskunnan luottamustehtäviä, sanoo Koikkalainen.

Vaihtoehto, jossa Hirvisaari jatkaisi perussuomalaisten eduskuntaryhmän jäsenenä, ei ole Koikkalaisen mukaan mahdoton, mutta epälooginen.

- Se on perussuomalaisten puolueen sisäinen päätös. Mutta tuntuisi epäloogiselta, että hänet on erotettu puolueesta, mutta hän silti saisi jatkaa eduskuntaryhmän jäsenenä. Ryhmästä erottaminen on lievempi sanktio kuin puolueesta erottaminen, jota nyt valmistellaan, Koikkalainen sanoo.

Puolueesta erottaminen on puolue-elämän kannalta raskain mahdollinen sanktio.

Kansanedustajan työstä erottamiselle ei edellytyksiä

Hirvisaaren erottamiselle kansanedustajan työstä ei Koikkalaisen mukaan ole perustuslain mukaisia edellytyksiä. Kansanedustaja voidaan erottaa, jos hän esimerkiksi laiminlyö merkittävästi tehtäviään tai saa rikoksesta vankeustuomion.

- En näe syytä, miksi Hirvisaaren asema kansanedustaja päättyisi, ellei hän itse tee johtopäätöksiä ja ano keskeytystä.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) antoi tänään Hirvisaarelle huomautuksen.

Poliittista historiaa tutkinut Koikkalainen ei muista toista tapausta, jossa pelisääntöjä rikkonut yksittäinen kansanedustaja olisi kokonaan erotettu puolueesta. Sen sijaan pysyvät tai määräaikaiset erottamiset eduskuntaryhmistä ovat olleet tavallisempia.

1970-luvun alussa SMP kuitenkin erotti koko Lapin piirin.

Silloin puheenjohtaja Veikko Vennamo halusi erottaa eduskuntaryhmänsä erimieliset jäsenet. Kun tämä ei kansanedustaja Artturi Niemelän osalta onnistunut, joutui Vennamo erottamaan koko Lapin piirin.