1. yle.fi
  2. Uutiset

Muistin pätkiminen voi johtua ”rumista siskopuolista”

Pinnistely ja päänsä puhki pohtiminen ei auta, jos jonkun nimi unohtuu. Pikemminkin päinvastoin.

terveys
Mies muistelee
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Joskus jonkin ihmisen nimi saattaa unohtua aivan yllättäen. Unohtuneen nimen takaa saattaa muistaa vaikka kuinka paljon yksityiskohtia, kuten henkilön ammatin ja asuinpaikkakunnan. Nimi on vaikea muistaa, koska se ei kerro henkilöstä mitään.

- Nimet ovat yleensä vain sovittuja asioita. On sovittu, että minun nimeni on Johanna Kaakinen, eikä joku muu, sanoo psykologian tohtori Johanna Kaakinen Turun yliopistosta.

Muisti toimii ikään kuin verkosto, jossa eri asiat yhdistyvät linkeiksi. Nimen ja henkilön välillä on kuitenkin vain yksi linkki. Tästä syystä varsinkin vähän vieraamman ihmisen nimen kaivaminen on hankalaa.

- Se yksi linkki on hyvin hatara. Ihmiset ovat usein huolissaan huonosta nimimuistista, vaikka se on aika tavallista ja ymmärrettävääkin.

Kova pohtiminen hautaa unohtuneen nimen yhä syvemmälle

Kun joku nimi unohtuu, ihminen alkaa helposti luetella vaihtoehtoja mielessään. Tästä ilmiöstä puhuttaessa Kaakinen alkaa yllättäen kertoa Tuhkimosta ja hänen siskopuolistaan.

Väärien nimien luettelemista kutsutaan rumat siskopuolet -ilmiöksi, koska väärät vaihtoehdot tulevat voimakkaana mielen päälle ja se oikea vaihtoehto jää taakse.

Johanna Kaakinen

- Kun prinssi tulee sovittamaan lasikenkää etsimälleen tytölle, Tuhkimon siskopuolet etuilevat ja Tuhkimo jää heidän taakseen. Väärien nimien luettelemista kutsutaan rumat siskopuolet -ilmiöksi, koska ne väärät vaihtoehdot tulevat voimakkaana mielen päälle ja se oikea vaihtoehto jää taakse.

Nimen pohtiminen aktivoi ihmisen muistissa vääriä vaihtoehtoja enemmän kuin oikeaa. Tästä johtuu myös se, että oikea nimi muistuu mieleen vasta, kun kiivaan pohtimisen lopettaa.

- Silloin niiden väärien vaihtoehtojen aktiivisuustaso laskee ja se oikean vaihtoehdon aktivoituminen on vähän korkeammalla. Sitten se putkahtaa mieleen, ja saattaa tuntua että miksi minä en sitä heti muistanut, Kaakinen sanoo.

Psykologian tohtori Johanna Kaakinen Turun Kirjamessujen Tieto-lavalla lauantaina klo 11.

Lue seuraavaksi