Yrittäjäjohtaja arvostelee liian innokasta yt-mielialaa

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen katsoo, että yritysten pitäisi etsiä irtisanomisten lisäksi myös muita keinoja tehostaa talouttaan. Kaikille sektoreille yhtä aikaa iskevät yt-neuvottelut ovat myrkkyä taloudelle.

talous
Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen
Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku KivinenAntti Laakso / Yle

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen vaatii yrityksiä etsimään irtisanomisten sijasta myös muita keinoja tehostaa toimintaansa.

Kivisen mukaan osa isoista yrityksistä käyttää heikkoa taloustilannetta hyväkseen ja aloittaa yt-neuvottelut. Hän korostaa, että tässä erityisesti julkisen sektorin pitäisi välttää hätiköityjä yt-neuvotteluja.

– Satakunnassakin yt-neuvotteluja on tullut esiin myös julkisella sektorilla. Mielestäni ei ole hyvä asia, että yt-neuvotteluja tulee jokaisella toimialalla ja myös julkisella sektorilla samaan aikaan. Tämä tuo ison putouksen ja näkyy pk-sektorilla kaupan ja palvelualan yrityksissä ostovoiman heikentyessä, Kivinen sanoo.

Tunnelin päässä myös valoa

Kivinen ymmärtää irtisanomisten ja lomautusten takana vaikuttavat syyt: talouden heikon kehityksen ja euroalueen ongelmat. Hän näkee kuitenkin euroalueella valoa tunnelin päässä.

Mielestäni ei ole hyvä asia, että yt-neuvotteluja tulee jokaisella toimialalla ja myös julkisella sektorilla samaan aikaan.

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen

– Tuottavuutta pitäisi miettiä useammalta eri sektorilta. Henkilöstö on vain yksi tekijä: tuottavuutta voisi nostaa myös investoinneilla. Kun taloudellinen suhdannetilanne on ollut pitkään heikko, yt-neuvottelut hyväksytään helpommin kuin kasvutilanteessa. Kyse on toisaalta pitempiaikaisesta rakennemuutoksesta, joka vaikuttaa yrityksissä ja pakottaa uudistumaan, Kivinen pohtii.

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen sanoo, että kaikesta huolimatta pienet ja keskisuuret satakuntalaisyritykset odottavat parempaa huomista.

– Olen viime päivinä keskustellut useiden pk-yrittäjien kanssa ja monella on hyvä tilauskanta. Yrityksillä on tässä taloustilanteessa eroa. Vaikein tilanne on ollut isojen yritysten alihankkijoille ja välillisesti erityiskaupalle ja palveluille. Toisaalta osalla teknologiayrityksistä ja päivittäistavarakaupan yrityksistä tilanne on hyvä, ja rakentamisessa on myös hyvä tilanne, Kivinen sanoo.

Meidän pitäisi nyt pohtia, millä tavalla saadaan pk-yrityksille lisää kilpailukykyä.

Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen

Yrittäjien toimitusjohtaja sanoo, että Satakunta on pitkään saanut nauttia hyvästä tilanteesta, mikä parantaa mahdollisuuksia selvitä irtisanomisista. Satakunnassa on tällä hetkellä neljänneksi pienin työttömyys, työttömänä on noin 11 % työvoimasta. Viime vuodesta työttömien määrä on tosin jo noussut tuhannella ennen viimeisimpiä yt-neuvotteluja.

– Meidän pitäisi nyt pohtia, millä tavalla saadaan pk-yrityksille lisää kilpailukykyä. Valtiolta tulevista ratkaisuista verotuksella on edelleen iso merkitys, Kivinen sanoo.