HRW: Syyriassa kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja - kidutus arkipäivää

Ihmisoikeusjärjestön mukaan ihmisiä on pidätetty pelkästään rauhanomaisen toiminnan vuoksi.

Ulkomaat

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian hallituksella on kymmeniä tuhansia poliittisia vankeja, jotka on pidätetty pelkästään rauhanomaisen toiminnan vuoksi. Monia heistä on kidutettu ja pidetty pitkiä aikoja pidätettynä.

Järjestön edustajan Joe Storkin mukaan Syyrian turvallisuusjoukkojen tekemistä mielivaltaisista pidätyksistä ja kidutuksesta on tullut arkipäivää.

Pidätetyksi on joutunut esimerkiksi sairaalatyöntekijöitä, jotka ovat hoitaneet haavoittuneita mielenosoittajia, liikemiehiä, jotka ovat keränneet rahaa pakolaisten auttamiseen ja ohjelmistokehittäjiä, jotka ovat edistäneet sananvapautta internetissä, Human Rights Watch sanoo.

Järjestön mukaan laajamittainen kidutus hallituksen vankiloissa on todiste selkeästä hallituksen politiikasta, joka saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan. Vapaaksi päässeet ovat kertoneet järjestölle, että poliittisille vangeille muun muassa annetaan sähköshokkeja ja heitä raiskataan ja pahoinpidellään.

Suurin osa turvallisuusjoukkojen pidättämistä ihmisistä on ollut miehiä, mutta joukossa on ollut myös naisia ja jopa lapsia.

Järjestön mukaan myös presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustavat oppositiojoukot ovat syyllistyneet aktivistien, toimittajien ja avustustyöntekijöiden mielivaltaisiin pidätyksiin sekä toisinaan surmanneet heitä.

Syyrian konflikti alkoi maaliskuussa 2011 rauhanomaisina mielenosoituksina al-Assadin hallintoa vastaan. Hallitus yritti tukahduttaa mielenosoitukset kovin ottein, ja vähitellen konflikti riistäytyi täysimittaiseksi sisällissodaksi. Sodassa arvioidaan kuolleen tähän mennessä lähes 115 000 ihmistä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset