Finnair: Lakkotoive ei yhtiön kanta

Omistajaohjausministeri Heidi Hautala (vihr.) paheksui Ylen Aamu-tv.ssä Finnairin lentoemäntäkurssilla Espanjassa esitetty toivetta lakkotyön tekemisestä. Finnairin mukaan toive oli yhden johtajan yksityisajattelua - ei yhtiön kanta.

Kotimaa
Finnairin lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaan lentokentälle.
Finavia

Finnair sanoutuu irti Espanjassa lentoemäntäkurssilla esitetystä toiveesta, että koulutettavat olisivat käytettävissä työhön lakon aikana.

Ylen A-studio esitti maanantaina espanjalaisella lentoemäntä- ja stuerttikurssilla kuvatun videon, jossa Finnairin johtaja toivoo espanjalaisten voivan kurssin jälkeen tulla töihin, jos heitä lakon aikana tarvitaan. Finnairin johtaja sanoo, ettei voi velvoittaa ketään töihin lakon aikana, mutta sitä toivotaan.

Finnair ottaa etäisyyttä johtajan sanomaan.

Finnairin viestintäjohtajan Arja Suomisen mukaan videolla sanottu ei ole Finnarin kanta:

- Olen itsekin nähnyt tämän nauhan ja pidän sitä erittäin valitettavana. Siinä esitetyt käsitykset eivät vastaa Finnairin virallista käsitystä.

Sama viesti on Finnairin viestintäjohtajan mukaan kerrottu videolla esiintyneelle johtajalle sekä espanjalaisille kurssilaisille. Viestintäjohtaja Suomisen mukaan omistajaohjausministeri Hautalan aamuinen kommentti ei enää aiheuta lisätoimia.

Finnair ei suoraan kommentoi, toivottaisiinko espanjalaisia mahdollisiin lakkotöihin. Finnairin viestintäjohtajan mukaan tavoitteena on sovinto, ei lakkoon päätyminen.

- Meillä ei vielä ole sopimusta, meillä ei ole lakkoa. Ja jos lakko sitten jostain syystä tulisi - mikä tietenkään ei ole toivottavaa eikä missään tapauksessa meidän tavoitteemme - niin emme tietenkään velvoittaisi heitä lentämään, sanoo viestintäjohtaja Arja Suominen.

Finnairin mukaan espanjalaisia koulutetaan Finnairin Kanariansaarten-reitille. Aikaisintaan he voisivat aloittaa työt vuoden lopulla.