Aurinkosähkö tulevaisuuden talon energianlähde?

Uuden EU-direktiivin tulo tuo muutoksia Suomen pientalojen rakennustekniikkaan.

Kotimaa
Aurinkopaneelit katolla
Matti Myller / Yle

Lähitulevaisuuden talonomistajat tuottavat osan energiastaan itse. Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen kertoo, että vuonna 2020 astuu voimaan uusi EU-direktiivi, jonka mukaan kaikki pientalot rakennetaan nollaenergiataloiksi.

- Tämä on tulevaisuuden haaste. Vuoden 2020 jälkeen kaikki talot ovat lähes nollaenergiataloja. Tarkoittaa sitä, että vuoden 2020 jälkeen pientaloissa täytyy olla omaa energiatuotantoa, Rautiainen kertoo.

Euroopan maat tekevät parhaillaan omia linjauksiaan siitä, miten nollaenergiatalo tulevaisuudessa määritellään. Rautiainen epäilee, että vuoden 2014 loppuun mennessä Euroopan tasolla tiedetään, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

- Todennäköisesti se on jotain sellaista, että talot ovat passiivienergiatasoa ja sitten nämä energiaratkaisut tulevat vielä siihen päälle.

Tulevaisuuden tekniikka haaste rakentajille

Uusiutuvan energian käyttö rakentamisessa ei sinällään ole uutta suomalaiselle rakennusteollisuudelle. Jo nykyään pientaloissa käytetään Rautiaisen mukaan jonkin verran uusiutuvaa energiaa kuten puuta.

- Tulevaisuudessa sitten kaikki pientalot tuottavat osan energiastaan itse, esimerkiksi aurinkosähköllä.

Rautaisen mukaan pelkkään energiatehokkuuteen tuijottaminen aiheuttaa haasteita, sillä samaan aikaan esimerkiksi rakenteiden turvallisuus täytyy taata.

- Nämä tulevaisuuden muutokset tuovat sen eteemme, että asioita pitää ajatella uudestaan. Vanhat kaavat ja nyrkkisäännöt eivät enää päde. Esimerkiksi ilmapitävyyden suhteen Suomessa on kehitytty paljon. Myös rakennusalan koulutukseen pyritään viemään aktiivisesti tulevaisuuden tekniikoita, Rautiainen kertoo.