MRSA ryöpsähti taas Pirkanmaalla - kesäajan kiire heikensi hygieniatasoa?

Tampereen yliopistollisen sairaalan ortopedisellä osastolla löydettiin loppukesällä kahdeksan uutta MRSA-tartuntaa. Tartuntojen vuoksi koko osaston toimintatavat on käyty läpi.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaalabakteerin vastainen kamppailu kärsi takaiskun loppukesästä. Tampereen yliopistollisen sairaalan ortopedisellä osastolla löydettiin kahdeksan uutta MRSA-tartuntaa.

Puolet tartunnoista aiheuttivat infektioita, mutta kuolemantapauksilta vältyttiin.

- Yksikään infektio ei ollut onneksi vakava infektio, vaan kysymys oli haavainfektioista, sanoo infektiolääkäri Jaana Syrjänen.

Tartuntojen vuoksi koko osaston toimintatavat on käyty läpi.

- Mietittiin hyvin tarkkaan, mitkä ovat sellaisia asioita, missä voimme parantaa hygieniatasoa aiemmasta ja onko siellä sellaisia kohtia, mihin meidän pitää puuttua. Näitä käytiin tarkoin läpi, Syrjänen sanoo.

Tartuntakierteen katkaisemiseksi potilaiden seulontaa osastolla lisättiin. Samalla osastolla otettiin käyttöön jo aiemmin suunniteltu toimintatapa, jossa päivystyspotilaat menevät toiselle osastolle ja niin sanotut jonosta tulevat potilaat toiselle osastolle.

Kierre on saatu taltutettua

Syrjäsen mukaan osastolla ei ole löydetty tartuntoja yli kuukauteen.

MRSA-tartuntojen määrä ortopedisellä osastolla on lisääntynyt ennenkin juuri tähän samaan aikaan vuodesta. Syrjänen ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että kesäajan kiire heikentää hygieniatasoa.

- Kiire on paha asia ajatellen hoitoon liittyvien infektioiden esiintymistä. On pyrittävä aina ennakoimaan näitä asioita, että kesäajat olisi resursoitu niin että sellaista kiirettä ei tulisi. Varsinkin tällaisilla osastoilla, joissa tapaturmia hoidetaan paljon kesät ovat haasteellista aikaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä on vuosia ollut eniten sairaalabakteeritartuntoja koko maassa. Viime vuonna tartuntoja onnistuttiin ensimmäistä kertaa selvästi vähentämään.

Huolimatta ortopedisen osaston useista tartunnoista myös tänä vuonna koko Pirkanmaan tartuntamäärä todennäköisesti laskee.