1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Snellmanille kymmenien tuhansien yhteisösakko

Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt Snellmanin Lihanjalostus Oy:lle 80 000 euron yhteisösakon viidestä työturvallisuusrikoksesta. Tuomion saivat myös kaksi tuotantopäällikköä sekä kaksi työnjohtajaa, jokainen 30 päiväsakkoa.

Kuva: YLE

Oikeus käsitteli kolmea Snellman Lihanjalostus Oy:ssä tapahtunutta työtapaturmaa. Syyttäjät olivat vaatineet näistä sekä kolmesta muusta työtapaturmasta 100 000 euron yhteisösakkoa. Yksi syytteistä hylättiin, koska tapaturma oli sattunut Oy Snellman Ab:n eikä Snellmanin Lihanjalostus Oy:n toiminnassa.

Oikeuden mukaan tapaturmat olivat keskenään samantyyppisiä. Koneet olivat puutteellisesti suojattuja, jolloin työntekijät ulottuivat vaara-alueelle koneen ollessa käynnissä. Onnettomuuksia sattui kamarakoneella, pakkauskoneella ja vakuumipakkauskoneella.

Työtusuojeluviranomaisen mukaan puutteellisesti sujatut työkoneet olivat työturvallisuusmääräysten vastaisia.  

Käräjäoikeus totesi riidattomaksi sen, että työnjohtaja ja tuotantopäällikkö ovat vastuussa siitä, että työturvallisuusmääräyksiä noudatetaan ja että koneet ovat turvallisia käyttää.

Kyseiset koneet oli jälkeenpäin suojattu asianmukaisesti, joten käräjäoikeus katsoi, että kyseessä eivät olleet sellaiset tapaturmat, joita ei olisi voitu välttää.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaa, että riskien arviointi ja vaarojen selvittäminen kuuluvat turvalliseen työpaikkaan. Koneet pitää suojata, eivätkä työntekijöiden ohjeistus tai varoittaminen poista suojaamisen tarvetta.