1. yle.fi
  2. Uutiset

Bussiliikenteen uusjako on ovella

Ensi kesänä Jyväskylän seudun paikallisliikenteessä pitäisi toimia uusia liikennöitsijöitä. Kilpailutus avaa oven myös pienille yrityksille, mutta käytännössä yksi toimija voi voittaa hintakisan ja koko alueen liikennöinnin. Kilpailutus päättyy tänään.

kilpailuttaminen
YLE Keski-Suomi

Jyväskylän seudun paikallisliikenteen kilpailutus päättyy tänään. Eiliseen mennessä kilpailutukseen ei vielä ollut tullut yhtään tarjousta, mutta kaupungin joukkoliikenneinsinöörin Ari Tuovisen mukaan kiinnostusta on ollut paljon.

- Yleensäkin ne tarjoukset tulevat vasta viimeisenä päivänä. Jo siinä vaiheessa kun ensimmäiset infot järjestettiin viime syksynä, niin kyselyitä tuli paljon, Tuovinen kertoo.

Jyväskylän seutu on jaettu viiteen alueeseen, joille etsitään kilpailutuksella joukkoliikenteen järjestäjää. Alue jaettiin osiin, jotta myös pienemmillä liikennöitsijöillä on mahdollisuus osallistua hintakilpailuun.

- Laukaan ja Muuramen kanssa solmittuun yhteistoimintasopimukseenkin on kirjattu, että kilpailutuksessa on huomioitava myös pienempien yritysten mahdollisuus jättää tarjouksia. Kilpailutuksessa on yksi pieni kohde, kaksi keskikokoista ja kaksi vähän isompaa.

Halvin hinta ratkaisee

Vaikka mahdollisia kohteita on viisi, on kuitenkin mahdollista, että Jyväskylän seudun linja-autoliikenteen järjestää myös jatkossa yksi toimija. Valinnassa ainoa kriteeri on hinta.

- Me emme ole sitä rajanneet, eli tarjouksen voi jättää vaikka kaikista viidestä kohteesta. Kyse on puhtaasti hintakilpailusta, sillä lähtövaatimukset on asetettu sellaiselle tasolle, että kuka tahansa ne täyttävä on kelvollinen liikennöitsijä. Annetun hinnan perusteella päätetään, kuka sen kohteen sitten saa, Tuovinen sanoo.

Liikennöintikilpailutuksen tarjoukset on tarkoitus käydä läpi ensi viikon aikana. Tämän jälkeen tehdään hankintapäätökset ja sopimukset. Linja-autoliikenteessä uudet toimijat aloittavat ensi heinäkuussa.

Lue seuraavaksi