1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kemiallisten aseiden asiantuntijat aloittivat Syyriassa

Asiantuntijat ja syyrialaisviranomaiset ovat aloittaneet Syyrian kemiallisten aseiden varastointi- ja valmistuspaikkojen turvaamisen. Myöhemmin kohteet on määrä tuhota käyttökelvottomiksi.

Ulkomaat

Kemiallisten aseiden asiantuntijat ovat aloittaneet työnsä Syyriassa, sanovat kemiallisten aseiden käyttökieltoa valvova OPCW -järjestö ja YK tiedotteessaan. Asiantuntijat valvovat Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamista.

Tiedotteen mukaan asiantuntijat ja syyrialaisviranomaiset ovat aloittaneet kemiallisten aseiden varastointi- ja valmistuspaikkojen turvaamisen. Ryhmä jatkaa töitä sen jälkeen näissä kohteissa.

Asiantuntijoiden on tarkoitus myös tuhota kemiallisten aseiden valmistuspaikat käyttökelvottomiksi. Lausunnon mukaan tämän on määrä alkaa mahdollisimman pian. Lisäksi asiantuntijat arvioivat kemiallisten aseiden määrää. Tiettävästi Syyrian hallinnolla on yli tuhat tonnia hermomyrkky sariinia, sinappikaasua ja muita kiellettyjä kemiallisia aseita.

OPCW:n 19 asiantuntijan ryhmä saapui Damaskokseen tiistaina. Ryhmä valvoo YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman valtuuttamaa kemiallisten aseiden tuhoamista. Päätöslauselman mukaan Syyrian kemialliset aseet pitäisi olla tuhottuna ensi vuoden puoliväliin mennessä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi