Kopiointikohut vaikuttavat Aalto-yliopiston taideopetukseen

Marimekon kopiointikohu on vaikuttanut myös taideoppilaitosten toimintaan. Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa harkitaan muutoksia opetukseen. Niitä on luvassa mahdollisesti jo ensi syksyn tutkinnonuudistuksen yhteydessä.

kulttuuri
Opiskelija Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun metallityöpajassa.
Opiskelija Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun metallityöpajassa.Yle

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa on runsaat 2 700 opiskelijaa ja se on Suomen suurin ja kansainvälisin taidekoulu. Opinahjosta valmistuu muun muassa teollisia muotoilijoita, muotisuunnittelijoita ja sisustusarkkitehteja.

Jo kuukausia velloneet Marimekon kopiointikohut ovat lisänneet opiskelijoiden ja laitoksen johdon pohdintoja suunnittelijan moraalista sekä tekijänoikeuksista. Opiskelijat ovat olleet lähinnä hämmentyneitä.

- Taiteen opiskelijat ovat nyt keskustelleet paljon kopioinnista. Se on mietityttänyt opiskelijoita. Kopiointiin liittyvät ohjeet koskettavat ihan suoraan meitä, sanoo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelija Pilvi Hussi.

Opiskelijajärjestö TOKYO:n puheenjohtajana hän on osallistunut korkeakoulun johtoryhmän kokouksiin ja kertonut korkeakoululaisten toiveista.

- Haluaisimme, että saataisiin selkeät ohjeet siitä, mikä on kopio, mikä on kopiointia ja mikä ei, Pilvi Hussi lisää.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijajärjestön TOKYO:n puheenjohtaja opiskelija Pilvi Hussi.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijajärjestön TOKYO:n puheenjohtaja opiskelija Pilvi Hussi.Yle

Lisää tietoa tekijänoikeuksista

Tekijänoikeudet, suunnittelijan etiikka ja moraali ovat aina sisältyneet korkeakoulun opintoihin. Nyt tarkoitus on entisestään lisätä niiden opettamista. Kohun seurauksena luvassa on muutoksia opintosisältöihin, lupaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani ja professori Helena Hyvönen.

- Kiinnitämme entistä enemmän huomiota tekijänoikeuksiin sekä suunnittelijan etiikkaan ja moraaliin. Opintosisältöjä on jo tarkistettu. Parhaillaan on meneillään tutkinnonuudistus, joka toteutuu ensi syksynä. Nyt on hyvä mahdollisuus ottaa nämä asiat esille ja kehittää opetusta, Helena Hyvönen sanoo.

Hän muistuttaa, että kopioinnin raja on taiteessa häilyvä. Aiheen käsittelystä tiedotusvälineissä on ollut korkeakoululle hyötyä.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani ja professori Helena Hyvönen.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani ja professori Helena Hyvönen.Yle

- Tällä hetkellä kun avoimet lähteet, kopiointi yhtenä taidemuotona ja taidefilosofisena kysymyksenä ovat esillä, niin siinä vanhempikin hämmentyy. Keskustelu on erittäin paikallaan, Helena Hyvönen lisää.