Kansanedustajalta kirjallinen kysymys tärkkelysteollisuuden tulevaisuudesta

Muun muassa perunajauhoja valmistava tärkkelysteollisuus pelkää, että ympäristöministeriön valmistelema nitraattiasetus tuhoaa teollisuuden toimintaedellytykset. Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) vaatii tärkkelysteollisuuden huolen kuulemista.

Kuva: Yle

Satakuntalaiskansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) vaatii pitämään huolta tärkkelysteollisuuden toimintamahdollisuuksista. Myllykoski on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen ympäristöministerille, maa- ja metsätalousministerille sekä elinkeinoministerille.

Tärkkelysteollisuus ei muun muassa perunajauhoja valmistavat yritykset ovat ilmaisseet huolensa uudesta nitraattiasetuksesta, jota on valmisteltu ympäristöministeriöstä. Suurimman perunajauhovalmistajan Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki arvioi, että toteutuessaan uudistus voi tuhota koko teollisuuden Suomesta.

– Asetus tähtää vesistöjen suojeluun, mikä on hyvä ja kannatettava päämäärä. Samalla kuitenkin vaarannetaan kannattava maanviljely ja perunantuotanto. Parempi tapa vähentää tärkkelysperunan lannoituksen typpipitoisuutta olisi ohjata tukea uusien lannoitusinnovaatioiden kehittämiseen, Jari Myllykoski vaatii.

Myllykoski muistuttaa, että tärkkelysteollisuus on merkittävä työllistäjä, jolle ei pitäisi kasata mahdottomia kustannuksia.

– Asetusluonnos rajoittaisi typpipitoisen solunesteen lannoituskäyttöä ja nostaisi kustannuksia jopa kolminkertaisiksi. Perunasta valmistetaan Suomessa tärkkelystä kolmessa tehtaassa ja tärkkelysperunaa tuottaa liki 500 sopimusviljelijää, Myllykoski sanoo.