Pilveä ja ekstaasia – nuoret juhlijat näkyvät rikostilastoissa

Helsingissä huumausainerikoksia on tänä vuonna tehty enemmän kuin viime vuonna. Helsingin poliisin mukaan syynä on kannabiksen yleistyvä kotikasvatus ja huumeiden "viihteellinen" käyttö.

Kotimaa
Kannabis-kasveja kasvamassa kukkalaatikossa.
Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset kannabisviljelmät ovat tavallisesti pieniä. Mika Kanerva

- Ihmiset, jotka pitää itseään aivan tavallisina työssäkäyvinä ihmisinä, liukuvat yhä helpommin käyttämään huumeita, pohtii rikoskomisario Markku Mäkinen Helsingin poliisilaitokselta.

Huumausaine on aina huumausaine ja vaara aina sama.

Markku Mäkinen

Huumausainerikoksia on tammi-elokuussa 2013 tehty Helsingissä 2100 kappaletta. Tapauksia on jo 200 enemmän kuin vuonna 2012 samassa ajassa. Myös törkeitä huumausainerikoksia on tilastoitu enemmän kuin vuotta aiemmin, jopa 38 prosenttia.

- Joko se kertoo siitä, että käyttö yleistyy tai sitten siitä, että Helsingin poliisi on onnistunut torjunnassa, Mäkinen naurahtaa.

Pilveä ja huumeita yökerhoissa

Varsinkin kannabiksen kasvava suosio ja kotikasvatuksen yleistyminen näkyy tilastojen taustalla. Samaan aikaan myös suurempien määrien kasvattelu ja myynti yleistyvät.

Huumeilla, tai edes yksittäisellä huumeella, ei ole tyypillistä käyttäjää. Rikoskomisario Mäkinen kuitenkin tunnistaa ryhmän, johon törmätään yhä useammin.

- Uusi nuorehko ryhmä, parikymppiset, käyttävät klubeilla kokaiinia ja varsinkin ekstaasia.

Vaarallisin ilmiö tilastokasvun taustalla onkin Mäkisen mukaan juuri ekstaasin yleistyminen, mm. koska sen taustalla on kansainvälistä rikollisuutta. Kaikkia huumeita käytetään yhä enemmän illanvieton yhteydessä, viihteellisesti, usein yhtäaikaa alkoholin kanssa.

- En erottelisi huumeidenkäyttöä viihteelliseksi ja joksikin muuksi, huumausaine on aina huumausaine ja vaara on aina sama. Taustalla käydään kannattavaa kauppaa, Mäkinen pohtii.

Rikollisuus on hallinnassa

Tiedot huumausainerikollisuudesta käyvät ilmi Helsingin poliisilaitoksen julkaisemista toiminnallisista luvuista. Markku Mäkinen ei kaipaa poliisille lisää lainsäädännöllisiä keinoja taisteluun huumeita vastaan.

- Poliisi on vain yksi toimija. Huumausaineisiin liittyy niin paljon muutakin: koulutusta, sosiaalipolitiikkaa.. Poliisi on se viimeinen toimija.