Mikko von Hertzenin sydän sykkii äiti Ammalle

Halauksistaan tunnettu äiti Amma saapuu viikonloppuna Suomeen jo 12. kerran. Muusikko Mikko von Hertzen on Amman ystävä, ihailija ja jopa hovisäveltäjä.

viihde
Muusikko Mikko von Hertzen
Vesa Marttinen/Yle

Muusikko Mikko von Hertzen tutustui äiti Amman maailmaan 1990-luvun lopulla ystävänsä kautta, joka oli käynyt Intiassa Amman ashramissa.

Ystävä toi von Hertzenille reissultaan Amman elämänkerran, ja jo seuraavana kesänä kaverukset lähtivät Tukholmaan tapaamaan Ammaa.

– Siellä rakastuin oikeastaan kaikkeen mitä Amma tekee ja millainen hän on, von Hertzen kertoo.

– Maailmassa on satoja filosofioita, ja niissä on paljon samanlaisuutta ja paljon myös vivahde-eroja. Olin siinä vaiheessa tavannut jo joitain muita henkisiä mestareita, joista yksikään ei ollut tehnyt sen syvempää vaikutusta. Ammassa jotenkin huokui se, että hän todella elää sitä mistä puhuu.

– Se tapa jolla hän käyttäytyy ja viestii, tuntui mulle jotenkin tosi sopivalta ja oikealta.

Karmajooga opetti talon tavoille

Von Hertzen muutti äiti Amman ashramiin jouluna 1998. Tuolloin paikka oli vielä vaatimaton, mutta 15 vuodessa on tapahtunut paljon.– Silloin se oli ehkä enemmän luostarimainen paikka, mutta nykyisin se on valtava henkinen keskus, jossa on kampukset ja kaikki.

Olin tavannut jo joitain muita henkisiä mestareita, joista yksikään ei ollut tehnyt sen syvempää vaikutusta.

Mikko von Hertzen

Pian von Hertzen rekrytoitiin töihin keskuksen vastaanottoon, jossa hän teki niin sanottua karmajoogaa, eli palvelutyötä. Aluksi hän työskenteli oppipoikana, mutta vastuu kasvoi nopeasti ja hänestä tuli pian koko toimiston vetäjä. Ennen pitkää von Hertzen löysi itsensä tekemästä keskuksessa 14-tuntisia työpäiviä keskuksen länsimaisen toiminnan koordinoijana.

– Silloin systeemit eivät olleet vielä tietokoneistettuja, kaikki oli käytännössä mun päässä. Mä olin ainoa tyyppi joka tietää tasan tarkkaan missä mennään esimerkiksi majoitusasioiden, hallinnollisten asioiden ja yhtä lailla ihmisten ongelmien kannalta, eli olin hyvin tiukasti sidoksissa siihen paikkaan.

Musiikki vei mennessään

Vuoden 2006 paikkeilla kuviot muuttuivat. Von Hertzen Brothersin toinen levy Approach ilmestyi, ja bändillä alkoi olla entistä enemmän kysyntää. Tässä vaiheessa Mikko Von Hertzenille tuli selväksi, että äiti Amman ashramissa olo on jätettävä vähemmälle, jos musiikkiin haluaa keskittyä täysipäiväisesti. Ja juuri näin piti tehdä, siitä Amma oli moneen kertaan sanonut.

– Hän on hyvin selkeästi indikoinut mulle, että musiikki on se asia, johon mun pitää keskittyä.

Tämän viestin kautta von Hertzen päätyi myös kirjoittamaan musiikkia äiti Ammalle. Aiemmin äiti Amma ei esittänyt ollenkaan englanninkielisiä kappaleita, mutta vuoden 2001 tietämillä hän pyysi von Hertzeniä kirjoittamaan englanninkielisen laulun, jota hän voisi esittää ulkomaan kiertueillaan. Sittemmin kappaleita on syntynyt koko joukko lisää.

Elämän yliopisto

Me ollaan kaikki Ammalle ihan samanarvoisia.

Mikko von Hertzen

Von Hertzen kertoo äiti Amman ashramissa asumisen olleen hänelle eräänlainen elämän yliopisto.

– Olen nähnyt läheltä Amman myötätunnon muuttavan ihmisiä, ja myös sen, kuinka Amma suhtautuu erilaisiin ihmisiin, eri uskontokuntien edustajiin tai erilaisten seksuaalisten ryhmien edustajiin. Me ollaan kaikki Ammalle ihan samanarvoisia.

Von Hertzen myös sanoo kokemusten olevan yksilöllisiä: on paljon ihmisiä, joille Amman läsnäolo ei tee mitään vaikutusta.
Hän pitää täysin selvänä, että Amman elämäntyyli ja opit eivät saa kaikkia pauloihinsa, eikä hän halua tuputtaa sanomaa kenellekään.

– Terve skeptisyys on erittäin fiksua. Mutta ihan rationaalisesti ajatellen, kun katsoo Amman touhua, on helppo huomata, että siinä on jotain hyvin erityistä.