1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemi voitti kiistan asuntokaupoista

Rovaniemen kaupunki on voittanut kiistan Hansatalot Oy:n kanssa tehdyistä asuntokaupoista. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) mukaan kaupunginhallitus toimi laillisesti, kun se perui asuntokaupat Hansatalot Oy:n kanssa kartelliepäilyn takia.

Tästä Rovaniemen Niemelänkankaalla olevasta kerrostalosta oli myynnissä useampia asuntoja. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

KHO:n käsittelemä valitus juontaa juurensa marraskuuhuun 2009, jolloin Rovaniemen kaupunginhallitus päätti myydä 39 osakehuoneistoa Hansatalot Oy:lle. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupungin tilaliikelaitos saa panna myyntipäätöksen heti täytäntöön. Seuraavana päivänä kaupunginjohtaja kuitenkin keskeytti kaupunginhallituksen päätöksen toimeenpanon. Yksi tarjouskilpailun hävinneistä teki oikaisuvaatimuksen kaupunginhallituksen päätöksestä.

Kaupunginhallitus kumosi asuntojen myyntipäätöksen helmikuussa 2010 ja palautti myynnin tilaliikelaitokselle uudelleen valmisteltavaksi. Hansatalot Oy teki tästä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka kaupunginhallitus kuitenkin hylkäsi huhtikuussa 2010. Tämän jälkeen Hansatalot valitti Rovaniemen hallinto-oikeuteen.

Hansatalot voitti kiistan Rovaniemen hallinto-oikeudessa, kun hallinto-oikeus kumosi kaupunginhallituksen helmi- ja huhtikuussa 2010 tekemät päätökset. Rovaniemen hallinto-oikeus piti niitä lainvastaisena.

Rovaniemen kaupunginhallitus valitti asiasta KHO:een. Kaupunginhallitus viittasi KHO:ssa myös Kilpailuviraston seuraamusmaksuesitykseen kilpailunrikkomusasiassa sekä toimitti KHO:lle markkinaoikeuden viime helmikuussa 2013 antaman päätöksen tarjouskartellista.

KHO kumosi Rovaniemen hallinto-oikeuden päätöksen. KHO:n mukaan kaupunginhallitus ei ollut toiminut asiassa lainvastaisesti. KHO:n mukaan kaupunginhallituksen asuntojen myyntipäätös marraskuulta 2009 ei ollut sitova, koska siitä oli tehty oikaisuvaatimus eikä se tullut lainvoimaiseksi kuin vasta helmikuussa 2010.

Epäilyt asuntokauppaan liittyvästä kartellista heräsivät, kun korkeimman tarjouksen tehnyt yhtiö vetäytyi ja kävi ilmi, että joidenkin muiden tarjouksen tehneiden yhtiöiden takana oli osaksi samoja henkilöitä.

KHO:n päätöksestä kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.