Omega-3-rasvahapot eivät estäkään muistiongelmia

Omega-3-rasvahapoista on toivottu apua moniin terveysongelmiin. Aiemmissa tutkimuksissa omega 3-rasvahappojen on arveltu auttavan muistia.

terveys
Iäkkään ihmisen jalan.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Omega-3-rasvahapot tuskin vaikuttavat siihen miten todennäköisesti ihmisen muisti ja muut ajatteluun liittyvät kyvyt heikkenevät iän myötä. Omega-3-rasvoja on runsaasti muun muassa kalassa ja niistä on toivottu apua moniin terveysongelmiin.

Arvostetussa Neurology-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot eivät todennäköisesti yksistään riitä dementian ja sitä lievempien muistiongelmien estoon. Ehkäisytehoa ei ole myöskään havaittu monissa satunnaistetuissa ja laadukkaissa tutkimuksissa.

Yhdysvaltalaiset tekivät havaintonsa tutkimalla runsasta kahtatuhatta 65–80-vuotiasta naista, joille tehtiin kognitiivisia testejä vuosittain kuuden vuoden ajan. Osallistujien omega-3-rasvojen saanti mitattiin verinäytteistä tutkimuksen alussa.

Kun tutkijat yhdistivät kognitiivisten testien tulokset tietoihin osallistujien omega-3-rasvahappojen saannista, he havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen yhtä nopeasti tai hitaasti riippumatta siitä miten paljon naiset omega-3-rasvahappoja saivat.

Tulokset viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappojen saanti luultavasti vaikuta iän myötä tapahtuvaan muistin heikentymiseen. Tutkijat eivät silti suosita ketään vähentämään omega-3-rasvahappojen nauttimista, sillä niitä runsaasti sisältävät ruoat ovat monilla muilla tavoin terveellisiä. Etenkin tämä koskee kalaa ja pähkinöitä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim