1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisen tie kirkkoherraksi on yhä pitkä ja kivikkoinen

Naisia on kirkon johtotehtävissä yhä edelleen vähän. Esimerkiksi kirkkoherroista naisia on vain reilu kymmenesosa. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä papisto naisistuu. Tuorein naiskirkkoherra valittiin viime viikonloppuna Ouluun.

Kotimaan uutiset
Oulujoen seurakunnan uusi kirkkoherra Satu Saarinen
Satu Saarinen on Oulun ensimmäinen naiskirkkoherra.Yle

Oulujoen seurakunnan kirkkoherranvaalit keräsivät Pohjois-Pohjanmaalla äänestäjiä kirkollisiin vaaleihin nähden historiallisen paljon. Ehdokasasettelu - kaksi miespappia ja yksi naispappi - nosti Oulussa äänestysprosentin korkeammalle kuin kymmeniin vuosiin.

Äänestäjät pitivät tilannetta mielenkiintoisena.

- Tämä on herkullinen tilanne, että saadaan vaihtelua, lähimarketissa ennakkoon äänestämässä käynyt Pentti Huovinen totesi.

Vaikka ensimmäiset naispapit vihittiin tehtäviinsä jo 80-luvun lopulla, on tällä hetkellä koko maan kirkkoherroista vain noin joka kahdestoista nainen.

Ennakkoon Oulujoen vaaleissa äänensä antanut Riitta Pohjamo näkisi mielellään naisia kirkkoherroina enemmänkin.

Tämä on herkullinen tilanne, että saadaan vaihtelua.

Pentti Huovinen

- Ajattelen tämän naiskysymyksenä. Minun mielestäni on hyvä, että meillä on nainen ehdokkaana, koska naisia on seurakunnan johtotehtävissä vielä vähän, Pohjamo mietti.

Vaalien tuloksena Oulu sai ensimmäisen naiskirkkoherransa, kun teologian maisteri ja filosofian tohtori Satu Saarinen valittiin tehtävään lähes puolella kaikista annetuista äänistä.

Saarinen aloittaa työnsä Oulujoen seurakunnan kirkkoherrana ensi vuoden alussa.

Naispappeudessakin on vielä sulateltavaa

Matka naiskirkkoherran tehtävään on kuitenkin ollut pitkä, sillä Oulun hiippakunnassa naispapit joutuivat hakemaan kolmentoista vuoden ajan pappisvihkimyksensäkin muualta, kun edellinen piispa ei suostunut vihkimään naisia papeiksi.

- Tässä ollaan myös sukupolvikysymyksen äärellä. Kirkkoherrat nuorentuvat ja naisistuvat, ja se johtaa väkisinkin siihen, että johtamisen kulttuuri muuttuu, Satu Saarinen pohtii.

Kirkkoherrat nuorentuvat ja naisistuvat, ja se johtaa väkisinkin siihen, että johtamisen kulttuuri muuttuu.

Satu Saarinen

Naispappien osuus kirkkoherroista tulee lähivuosina todennäköisti kasvamaan muutenkin, sillä naisten osuus papistosta on jo noussut yli 40 prosenttiin. Uusista papeista naisia on jo enemmistö.

- Papinvirat tulevat naisistumaan, ja on ihan selvää, että kirkkoherran virkoja tulee tulevaisuudessa olemaan enemmän myös naispuolisilla henkilöillä, Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi sanoo.

Silti pelkässä naispappeudessa riittää nielemistä vielä kirkon sisälläkin. Esimerkiksi naispappeutta vastustava Luther-säätiö on järjestänyt ainakin viime vuosina messujaan Satu Saarisen tulevan seurakunnan tiloissa.

Saarinen aikoo itse toimia asian suhteen maltilla.

- Pyrin yhteistyöhön, keskustelen kaikkien tahojen kanssa ja toivon, että näitä kirkossa yhteisesti sovittuja päätöksiä noudatetaan.

Lue seuraavaksi