Hyppää sisältöön

Mieletön elokuu on pumpulin kepeä romanttinen komedia

Kesällä 1962 Helsingissä pidettiin suuri Maailman nuorison festivaali. Helsinkiin saapui tuolloin kaikkiaan 12 000 ulkomaista vierasta. Vieraiden joukossa oli paitsi niin itä- kuin länsiblokin agentteja, myös tavallisia nuoria.

Festivaaleille saapuu esiintymään mm. tsekkiläinen jazz-trio. Trioon kuuluva Novat on ennen sotia käynyt Suomessa ja ihastui tuolloin nuoreen tekstiilityöläiseen Elsaan. Elsa on sittemmin vaurastunut ja omistaa pienen hattukaupan. Rakastavaiset kohtaavat uudelleen ja vanhat tunteet heräävät. Elsan kaupassa työskentelee myös tämän nuori sisarentytär Minni, johon Amorin nuolet niin ikään osuvat. Molempien rakkauksien tielle nousee esteitä, joista pienin ei ole suomen silloinen arkaluontoinen ulkopoliittinen asema.

Mieletön elokuu on musiikin täyttämä, pumpulin kepeä romanttinen komedia. Tapahtumien sijoittaminen kylmän sodan aikoihin antaa niille oman herkullisen lisämausteensa. Menneeseen sijoittamisen myötä elokuvassa päästään nauramaan aikakauden nyt ehkä kummallisina esiintyville piirteille. Tarinan romanttisten pääparien ohella tarinassa vilahtavat lisäksi niin neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin kuin tuleva murhamies Lee Harvey Oswald, jonka todellisuudessakin sanotaan aikoinaan käyneen Suomessa.

Tämän kesäöiden heleässä valossa tapahtuvan elokuvan perusajatus on hurmaava. Lopputulos on kuitenkin enemmän sympaattinen kuin riemukas. Osa vitseistä ja huomioista kun jää hiukan puolitiehen. Välillä tulee tunne, että käsikirjoittaja Raija Talviolla on ollut runsauden pula, ja kokonaisuus on välillä vähän täyteen ahdetun tuntuinen. Elokuvan ilmiasussa on osin tavoiteltu vanhahtavaa, aikakaudelle ominaista muotoa, joka kenties tuntua vieraannuttavalta, mutta joka toisaalta sopii elokuvan maailmaan ja ilmapiiriin.

Tämän ilkikurisen komedian pääosissa nähdään komea näyttelijäjoukko. Mukana ovat harvemmin näin kepeissä rooleissa nähtävät Esko Salminen, ja Kati Outinen.  Salminen on riemastuttava rakkauden ja deliriumin kourissa riutuvana poliisipäällikkönä. Kati Outista puolestaan on todella mukava nähdä näin puheliaassa ja irtonaisessa roolissa. Nuorempaa näyttelijäpolvea edustavat niin ikään hienoa työtä tekevät Laura Birn ja Elena Leeve.