1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ovi valtaan on taas auki – nuorille

Nuorisovaltuusto on suorin tie nuorten ja kuntapäättäjien välillä. Nuoret vaikuttajat vakuuttavat, ettei kyseessä ole turha konsultin rooli.

Kurikan kaupunginjohtajan valintaa puidaan seuraavaksi Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

- Alle 18-vuotiailla ei ole äänioikeutta, mutta he ovat yhdenvertaisia kuntalaisia muiden ikäryhmien kanssa, sanoo Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja Santeri Lohi.

Yhdenvertaisilla kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa nyt, kun nuorisovaltuustoihin ympäri Suomea haetaan uusia edustajia tänä syksynä.

Nuorisovaltuustojen rooli on mahdollistaa nuorten äänen kuuluminen kunnallisessa päätöksenteossa. Nuoret osallistuvat esimerkiksi säännöllisesti kuntapäättäjien kokouksiin. Lisäksi edustajia on kuultava aina, kun kunnassa päätetään nuorten asioista.

Tapahtumia ja todellista valtaa

Tavoitteena on madaltaa kynnystä - nuoret voivat tuoda omia ideoitaan esille.

Hanna Kivimäki

Nuorisovaltuustoja kritisoidaan usein siitä, ettei niillä ole valtaa päätöksiin - nuoret jäävät konsultin rooliin ja vaikutus on näennäistä, juhlien järjestelyä. Nuva ry:n Lohi uskoo kuitenkin, että nuoret voivat saada aikaan myös jotain konkreettista.

-Nuorten näkemyksiä on huomioitu kaavoituksessa, koulujen uudelleenrakentamisessa sekä monissa muissa kunnan palveluiden järjestämisvastuun piiriin kuuluvissa asioissa. Nuoret ovat saaneet kuntaan skeittiparkkeja, graffitiseiniä, Lohi luettelee esimerkkejä.

17-vuotias Hanna Kivimäki on samaa mieltä: nuorisovaltuustolla on konkreettista vaikutusta ja iso rooli nuorten osallistamisessa. Kivimäki on toiminut lähes kaksi vuotta Vantaan nuorisovaltuustossa.

- Tavoitteena on madaltaa kynnystä siinä, että nuoret voivat tuoda omia ideoitaan esille. Se ei ehkä tällä hetkellä toimi (Vantaalla) niin hyvin kuin toivoisimme, mutta se on tiedotuksellinen ongelma.

"Tiedän, miten politiikka toimii"

Näennäisvaikuttaminen turhauttaa ja antaa väärän kuvan vaikuttamisesta.

Santeri Lohi

Tällä hetkellä vain vajaa kolmannes Suomen kunnista on vailla nuorisovaltuustoa tai vastaavaa nuorten vaikuttajaryhmää.

- Joissain kunnissa ikärakenne on tällä hetkellä sellainen, että se estää nuorisovaltuuston perustamisen yksinkertaisesti siitä syystä, että suurin osa peruskoulun päättävistä nuorista joutuu muuttamaan toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Tämän takia kuntien tulee tarjota myös muita osallistumiskanavia nuorille, Nuva ry:n Lohi perustelee.

Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla tilanne on helpompi, sillä opiskelumahdollisuuksia löytyy läheltä. Vantaalaiselle Kivimäelle vaikutustyö on ollut antoisaa.

- Olen saanut uskomatonta kokemusta, tiedän miten kuntapolitiikka toimii, minulla on ollut hauskaa, olen saanut kontakteja..

Vantaalla ei myöskään ole Kivimäen mukaan kompastuttu näennäisvaikuttamiseen.

- Kuntatyöntekijät kyllä haluavat tietää, mitä mieltä me ollaan. Meiltä on kysytty mielipidettä nuorten asioihin ja aina valtuustoissa ja lautakunnissa meidät on otettu hyvin vastaan. Mielestäni meitä on kuultu!

Kiinnostaako nuoria?

- Kaikkiin kuntiin tulee saada nuorisovaltuusto, joilla on todellista vaikutusvaltaa, näennäisvaikuttaminen turhauttaa nuoria ja antaa väärän kuvan vaikuttamisesta, Nuva ry:n puheenjohtaja Santeri Lohi sanoo tiukasti.

Nuorella voi olla valtuuston toiminnasta väärä kuva. Toisaalta valtuustossa voivat vaikuttaa kaikki 13-18-vuotiaat kuntalaiset, joiden ote politiikan tekemiseen on erilainen.

- Ehkä lukioikäiset näkevät, että se on vain tapahtumien järjestämistä. Sitä se onkin nuoremmille, mutta on se niin paljon muutakin, pohtii puolestaan Hanna Kivimäki.

Kivimäki ja Lohi muistuttavat, että kaikki nuoren ympärillä tapahtuva on sidoksissa politiikkaan.

Espoossa ja Kauniaisissa ehdokasasettelu on 1.-11.10. välisenä aikana, Helsingissä Ruuti-ydinryhmään voi asettua ehdolle 1.-22.10.. Vantaa jatkoi ehdokasasetteluaan 7.10. asti.