Kilpailu laskee kiinteistönvälittäjien palkkioita

Työttömyys hiljentää asuntokauppaa Kymenlaaksossa. Kiinteistönvälittäjät kilpailevat vähäisistä asiakkaista ja tyytyvät pienempään palkkioon.

talous
Kerrostaloja Kotkansaarella, taustalla kirkko.
Yle / Raine Martikainen

Asuntomarkkinoilla on hiljaista Kymenlaaksossa. Alueen kova työttömyys ei kannusta kiinteistökauppaan.

- Kotkassa koko vuosi on ollut erittäin haastava. Se johtuu työttömyydestä ja teollisuuden heikosta tilasta. Ihmiset ovat varovaisia, sanoo Kotkan Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Merja Sundberg.

Kaupaksi käyvät silti pienet keskusta-asunnot. Niiden saatavuus on haistettu Kymenlaakson ulkopuolellakin.

- Sijoittajat pörräävät meidän markkinoilla. Helsinkiläiset sijoittajat ovat olleet meidän pelastus tänä vuonna, Sundberg sanoo.

Vähäisistä asiakkaista käydään kovaa kilpailua. Kotkan Kiinteistömaailman välittäjät ovat tiputtaneet tuntuvasti palkkioitaan kiinteistökaupassa. Tilastollisesti palkkioiden summat tippuvat, koska myydyksi saadaan juuri pieniä asuntoja.

- Palvelut ovat myös monipuolistuneet. Esimerkiksi pelkästä nettimarkkinoinnista otamme hyvin pienen palkkion, Sundberg lisää.

Välityspalkkioiden erot tuhansia euroja

Kouvolassa asiakkaista kilpailee toistakymmentä kiinteistövälitysyhtiötä, joiden lisäksi markkinoilla toimii pieniä yhden miehen firmoja. Palkkioita on laskettu myös Kouvolan Habitassa.

- Nykyisen markkinatilanteen takia, olemme joutuneet tulemaan välityspalkkioissa hieman kilpailijoiden tasolle, kertoo Kouvolan Habitan toimitusjohtaja Aija Huomo.

Huomon mukaan erot välittäjien palkkioissa Kouvolassa voivat olla muutamien tuhansien eurojen luokkaa.

Internetin rooli asuntokaupassa kasvaa. Se on lisännyt myös omatoimisten kauppiaiden määrää, jotka eivät halua käyttää välittäjää.

- Verkkopalvelut itsemyyjille ovat kasvaneet ja heille on netissä tullut lisää palveluita, Huomo sanoo.